Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Anhængertræk og trailer til bil

Kært barn har mange navne: anhængertræk, jydekrog, træk og det helt officielle: tilkoblingsanordning. Anhængertrækket er en essentiel del af bilens udstyr for rigtigt mange mennesker. Et anhængertræk giver dig større bevægelsesfrihed når du skal dyrke din hobby - uanset om det er en mountainbike, båd, hestetrailer, campingvogn eller andet, der skal bag på bilen. Med et anhængertræk og en trailer kan du også nemt og bekvemt komme af med haveaffald, flytte ting og sager, komme af med gammelt skrammel på genbrugspladsen eller køre på indkøbstur.

Hos Biltema har vi reservedele og tilbehør til anhængertræk og trailer. Du finder alt fra presenning, lastnet og advarselsflag til bådtrailer, kabler og reservedele til din trailer.

Gode råd til kørsel med anhængertræk

Kørsel med trailer kræver en smule mere opmærksomhed end den daglige kørsel. Du skal både være opmærksom på at køre, så last og fart ikke er til fare i trafikken, og sikre dig at dit kørekort er gyldigt til kørslen.

  • Sørg for, at lasten er sikret og at vægten er fordelt jævnt. Hvis du har for meget vægt bag i traileren, kan det få den til at gå i slinger.Har du for meget vægt foran, vil det være sværere at styre bilen, og forhjulene mister vejgreb.
  • Kugletrykket - dvs. trykket anhængeren hviler på kuglen med -  skal være på 50-80 kg. Du kan måle efter ved at stille næsehjulet på en badevægt eller bruge en kugletryksmåler.
  • Lasten skal sikres med surringsbånd eller reb, så den ikke kan forskubbes ved hårde opbremsninger. Let last som haveaffald sikres bedst med et net, så der ikke flyver grene og løsdele af.
  • Tjek at anhængeren er koblet korrekt fast og at sikkerhedswire er fastgjort, samt at lygter, blinklys og evt. bremsesystem fungerer.

Regler om anhænger og træk

Dit kørekort skal være gyldigt til din anhænger og dens vægt. Anhængeren må heller ikke veje mere end bilen er godkendt til at trække, og du er også ansvarlig for at lasten er forsvarligt sikret.

Almindeligt B-kørekort

Med et almindeligt B-kørekort må du køre med en anhænger med totalvægt på op til 750 kg. Din bil skal også være godkendt til at trække vægten. Er bilen godkendt til en lavere trækvægt, må anhængerens totalvægt ikke overstige bilens tilladte koblingsvægt.
Hvis du har et kørekort fra før 1/5-2009, må din trailer gerne have en højere tilladt totalvægt end 750 kg. Den samlede totalvægt på bil og anhænger må dog ikke overstige 3500 kg.

Trailerkørekort BE og B+

Har du brug for at køre med læs på en totalvægt over 3500 for bil+trailer,skal du have trailerkørekort (B+/BE). Det kan være aktuelt hvis du skal køre med hestetrailer eller flytte større møbler. Med BE-kørekort kan du køre med en samlet totalvægt på op til 700 kg.
Med B+-kørekort må du køre med en samlet totalvægt på op til 4250 kg på trailer + bil.
Anhængerens totalvægt må stadig ikke overstige bilens tilladte koblingsvægt, uanset om du har BE eller B+ kørekort.

Lygter og nummerplader

Husk også lygtebom med nummerplade, hvis du kører med cykelholder eller andre anhængere, der dækker for nummerplade og lygter. Der kan være lang leveringstid på en ekstra nummerplade i travle perioder op mod ferier. Den sædvanlige leveringstid er mellem 3-4 uger.

Husk fartgrænser for kørsel af personbil med anhænger:

  • Byzone: 50 km/t (maks. 70 km/t hvis skiltning tillader det)
  • Uden for byzone: Maks. 70 km/t (medmindre der skiltes lavere)
  • Motorvej: Maks. 80 km/t (medmindre der skiltes lavere)
  • Tempo 100-godkendt trailer: Maks. 100 km/t på motorvej og maks. 80 km/t på lande- eller motortrafikvej.

Regler om montering af anhængertræk

Skal du have monteret anhængertræk på din bil, er det vigtigt at være opmærksom på de gældende reglerne omkring montering af træk. Som udgangspunkt skal bilen synes efter at den har fået monteret anhængertræk.
Vil du undgå syn, skal bilen være højst 8 år gammel og have en tilladt totalvægt på 3500 kg, for at kunne registreres til synsfri montering af anhængertræk - såkaldt synsfri sammenkobling. Monteringen skal ske på et momsregistreret autoværksted. Værkstedet skal udfylde en fortrykt erklæring, der skal afleveres på dit skattecenter sammen med  anmeldelsesblanket og bilens registreringsattest. De fleste værksteder tilbyder montering med erklæring som en samlet pakke.

Du må gerne selv montere dit anhængertræk, men i så fald skal bilen synes uanset alder og tilladt totalvægt. Hvis du vælger at montere anhængertræk selv, skal du sikre dig at trækket er godkendt til brug i Danmark.