Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Billak

Stenslag og lakskader på bilen er ærgerlige. Billak fungerer både som beskyttelse mod rust, men en flot billak er også vigtig for det generelle indtryk af bilen. En lækker bil bliver hurtigt skæmmet af lakskader og rustpletter på lakken. I det fugtige danske klima, hvor vejene bliver saltet kraftigt om vinteren, er det også vigtigt at lakskader repareres hurtigst muligt for at undgå rustskader på bilen. Stenslag og lakskader kan hurtigt anrette stor skade, hvis de ikke bliver behandlet.

Overmal små stenslag før de bliver til et stort problem. Biltema har både lakstifte og farvepenne til de helt små reparationer, samt klarlak og farvet reparationslak til din bil.  Under 'Find din farve' angiver du bilmærke, år og model samt farvekode for at finde den rigtige farve billak til din bil.

Sådan bruger du Biltemas billak

Mindre skader og skader, der ikke går ned i selve metallet, kan de aller fleste godt reparer selv. Det er nemt og hurtigt med en lakstift eller farvepen.Lidt større skader kan de fleste også klare med reparationslak og klarlak - men går skaden helt ind til metallet, eller er det en stor skade, er det vigtigt at reparere korrekt, så du ikke risikerer rustskader senere hen eller ender med et dårligt resultat.

Reparation med lakstifte og farvestifte
Det er rigtigt nemt at reparere småskader med Biltemas lakpenne og stifte. Lakpenne og farvestifter kan bruges til ridser i bilens klarlak. De bør ikke bruges til lakskader, der går ned i billakkens farvede lag eller helt igennem lakken til metal. Stiftene kan bruges på alle typer lak, og reparationen er permanent.

Det er rigtigt nemt at reparere småskader med Biltemas lakpenne og stifte. Lakpenne og farvestifter kan bruges til ridser i bilens klarlak. De bør ikke bruges til lakskader, der går ned i billakkens farvede lag eller helt igennem lakken til metal. Stiftene kan bruges på alle typer lak, og reparationen er permanent.

 • Rens overfladen, der skal repareres.
 • Ryst pennen og skub spidsen af pennen ind et par gange, indtil den farvede væske fugter spidsen af pennen.
 • Før forsigtigt spidsen af pennen gennem skaden. Læg laklaget så tyndt som muligt og undgå at lakvæsken flyder over. Overskydende lak bør tørres væk  med det samme. Lad området hærde i mindst 15 min.
 • Sæt proppen godt fast på pennen efter brug, så du undgår at pennen tørrer ud.

Reparationslak og klarlak 
Har du fået større skader på billlakken, bør du benytte en farvet lak samt en klarlak til at reparere lakskaden. Klarlak giver større modstandsdygtighed og slidstyrke - og giver en flot finish. Du bør altid bruge klarlak efter metalliclak for at få det bedste resultat. Klarlakken er støvtør efter 10 minutter og gennemhærdet efter ca. 24 timer. Klarlakken bør kun brugs sammen med Biltemas reparationslak. Find den rigtige farve reparationslak under ‘Find din farve’. Biltema anbefaler dog at prøvespraye på et stykke metal for at kontrollere at farvetonen er som ønsket.

 • Vask bilen grundigt, så lakken bedre kan hæfte.
 • Hvis lakskaden har en skarp kant (mærk efter med en fingernegl), bør du polere kanten med en ren klud og poleringspasta. Til kanten er blød.
 • Tør polishen grundigt af og rens området igen.
 • Grund med primer/filler, hvis skaden er dyb. Grunder du med filler, skal du lade filleren hærde i mindst 24 timer, før du kan fortsætte arbejdet. Start derefter igen med rense området af.
 • Lav en skabelon af avispapir el.l og tape over skaden, så du kun rammer den skadede lak.
 • Ryst spraydåsen med farvet lak.
 • Spray i et tyndt lag over skaden. Evt. løbende maling fjernes straks. Spray 3-4 tynde lag maling.
 • Når den farvede lak er tør maler du med klarlakken. Mal to tynde lag.
 • Når begge lag er gennemhærdet, kan du polere med voks.
 • Under de enkelte produkter kan du se hvilken filler, Biltema anbefaler.

Hvad ødelægger billak?

Skrammer, rust, stenslag og parkeringsskader eller bilkabuler er typiske syndere, når det kommer til lakskader. Salt og almindeligt slid kan ved længere tids kørsel også typisk ses rundt om kanterne, ved lister på bagklappen, om forruderammen, skærmkanterne og under indstigningslister. Fugleklatter og skrappe kemiske midler er to andre store syndere, når det drejer sig om lakskader. Har du opdaget rust på slidområder, eller fået en anden lakskade, er det vigtigt at få lakskaderne repareret hurtigt.

Beskyt din billak

Heldigvis kan du godt mindske risikoen for lakskader og rust ved at passe godt på din bil.
Parker bilen under tag eller et overtræk - en såkaldt bilgarage, der hindrer snavs og klatter mens bilen er parkeret. Undgå også at parkere bilen under træer, såfremt det er muligt.

Husk også at vaske din bil regelmæssigt. Brug et produkt, der er beregnet til biler - fortrinsvis ét, der indeholder voks, som også beskytter din billak. Snavs binder bl.a. fugleklatter bedre, så de er sværere at få af. Snavs i sammenhæng med salt øger også risikoen for skader på lakken.

Sikkerhed når du arbejder med billak

Billak er højst brandfarlig og afgiver brændbar damp, der virker sløvende i større mængder. Undgå at arbejde i nærheden af varme, varme overflader, gnister, åben ild og andre  antændelseskilder. Rygning forbudt. Sørg for evt. åndedrætsbeskyttelse og god ventilation.
Billakken er også alvorligt irriterende ved kontakt med hud og øjne. Brug beskyttelsestøj og -briller, når du arbejder med billak.

 

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.