Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Armaturer

Armaturer er en af de mest essentielle dele af ethvert køkken, og alligevel er det noget de færreste tænker over. Du kender nok armaturer på det mere mundrette navn, vandhaner, men armatur er en betegnelse for både selve vandhanen og håndtaget, der skruer op og ned for vandstyrken og/eller vandets temperatur. Et armatur er faktisk mere komplekst og har flere dele, end du måske lige tænker over til daglig. 

Hos Biltema har vi et stort udvalg af forskellige armaturer og forskellige dele til armaturerne. Har du spørgsmål til de forskellige dele af et armatur kan du henvende dig hos din lokale Biltema. Har du brug for hjælp til at vurdere, hvordan du skal gribe enten reparation eller opsætning af armatur an, så vil vi også være behjælpelige i butikken. 

Vigtigt at vide om armaturer

Der er stor forskel på armaturer i både udseende og dele. Der findes både køkkenarmaturer, håndvaskearmaturer, badekararmaturer og brusearmaturer. For eksempel har et køkkenarmatur ofte en meget lang og høj hane, da du skal kunne stå med madvarer, eventuel opvask og glas eller andet under hanen. Her skal der bruges forskellige dele til den ende, hvor vandet kommer ud af armaturet. Alt afhængig af det specifikke køkkenarmatur skal du bruge enten en vandhane tud eller et mundstykke til denne del af vandhanen.

Hvordan reparerer eller udskifter jeg et køkkenarmatur?

Du kan godt selv reparere eller udskifte dit køkkenarmatur, men det afhænger af, om du har mulighed for at lukke for vandet i din bolig. Der skal være en afspærringsventil enten i umiddelbar nærhed af køkkenarmaturet eller i et skab et sted i ejendommen. Du skal kunne lukke for både det varme og det kolde vand. Kan du ikke det, så skal du tilkalde en professionel. Skal du have armaturet udskiftet, så kan du ofte skulle købe et armatur selv, som den professionelle kan montere. Du finder nemt et armatur i god kvalitet til en god pris her på siden ved at vælge et af produkterne herunder.

Hvis du vil reparere et dryppende armatur, så skal du udskifte indmaden, som kaldes en kartouche. Kartouchen skal passe præcis til din vandhane, og du kan med fordel tjekke priserne på armaturer, inden du går i gang med selve reparationen, da en kartouche kan være dyrere end et helt nyt armatur. Du skal skrue håndtaget af armaturet med forsigtighed. Her er skruen ofte bag selve den blå og røde temperaturindikator. I mange tilfælde er det bare en umbraconøgle, der skal bruges. Før du skruer kartouchen løs kan der være andre bindedele i armaturet, som skal fjernes. Herefter skal kartouchen skrues løs med en svensknøgle og løftes op. Der sidder nogle pakninger i bunden af selve kartouchen, som skal smøres med armaturfedt, inden du monterer en ny kartouche. Så skal den den nye kartouche monteres forsigtigt og du samler armaturet igen.

Hvis du i stedet skal udskifte dit armatur, handler det i store træk om, at du igen skal kunne lukke for vandet, løsne skruerne, der holder armaturet på plads, og kan tilslutte selve armaturet til vandrørene.

Det kan dog anbefales, at du konsulterer os i din lokale Biltema for mere indgående forklaringer, hvis du er det mindste i tvivl om, hvordan du skal udføre reparationer eller udskiftninger af dit armatur.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved brusearmaturer?

Brusearmaturer har i mange tilfælde ikke en vandhane indbygget, og du skal være opmærksom på, at der oftest ikke følger en håndbruser eller en hovedbruser med til selve armaturet. Her er det derfor selve håndtaget samt hoveddelen af armaturet, som du køber. Engang var armaturerne lavet sådan, at man skulle dreje på to forskellige håndtag for at få vand ud af bruseren, et håndtag til varmt vand og et håndtag til koldt vand. Nu kan du købe det, der kaldes blandingsbatterier eller termostatbatterier, som er dele af selve brusearmaturet.

Et termostatbatteri virker ved, at det automatisk blander varmt og koldt vand til lige præcis den temperaturregulering, som du har lavet ved hjælp af et af håndtagene. Det andet håndtag bruges til at styre mængden af vand, og alle termostatbatterier stopper med at virke, hvis der ikke løber koldt vand igennem. Det forhindrer en overophedning af selve mekanismen, som nemt kunne gå hen og skolde dig.