Dyrk dine egne tomater

Dyrk dine egne tomater

At lave en lækker sommersalat med solvarmede tomater fra sin egen have er en skøn følelse – og de tomater smager bare lidt bedre. Ikke nok med at tomaterne er lokalt dyrkede – ofte er smagen også både kraftigere og fyldigere. Det er nemt at dyrke tomater, og vi har samlet nogle tips, som kan være gode at læse igennem, inden du går i gang!

Vælg den rigtige tomatsort

I et drivhus eller i en køkkenhave bør du vælge en tomatsort, der er velegnet til udendørs dyrkning. Hvis du i stedet vil dyrke på altanen, passer det godt med en lille busktomat, og i en vinduesramme indendørs kan du investere i en dværgbusktomat, der ikke kræver så meget plads.

Så frøene i februar eller marts

At så tomater er en god ting at gøre i februar eller marts. Uanset om du vil dyrke dine tomater indendørs eller udendørs, bør du altid forspire og lade planterne gro sig større. Når sommeren nærmer sig, og nætterne bliver varmere, er det godt at flytte tomaterne udenfor.

Start med at så frøene i små potter eller i et minidrivhus for at skabe et optimalt klima for spirerne. Skal du dyrke flere forskellige slags grøntsager, kan det være godt at mærke krukkerne med plantemærker. Sprøjt jorden efter plantning med en sprøjteflaske og forsøg at holde jorden konstant let fugtig. Når tomatplanterne er spiret og blevet et par centimeter høje, er det tid til at plante dem i en større potte.

Flyt planterne udenfor

Ønsker du at flytte dine tomatplanter udenfor, er det hensigtsmæssigt at gøre det, når udetemperaturen ikke når under 10 grader, hvilket normalt opstår i begyndelsen af juni. For at vænne planterne til temperaturen kan du tage den ud i løbet af dagen og sætte dem ind igen i løbet af natten. En anden måde er at beskytte planterne med en fiberdug.

At dyrke i grønsagsland og drivhus

Når det er varmt nok til, at planterne kan holde til udendørstemperaturen, er det godt at plante dine tomatplanter om i haven eller i et drivhus. Fjern potten og sæt hele planten i jorden. Sæt den gerne lidt dybere end den var i potten, og vand derefter grundigt umiddelbart efter omplantning. Husk ikke at sætter planterne tættere end i en afstand på 60-80 centimeter.

Pleje/næring og høst af tomatplanterne

Tomatplanten vil have jord, der hverken er tør eller våd. Vand planten regelmæssigt og giv den næring et par gange i løbet af sæsonen. Høst tomaterne, når de er modne, og opbevar dem ved stuetemperatur. Så holder de sig ekstra gode!

Udforsk alt til plantning>>

 

Relaterede artikler

Pleje af græsplænen

Pleje af græsplænen

Det kræver noget arbejde at få en flot græsplæne. Nogle af de ting du bør være opmærksom på, kan du læse om her.

Det er tid til havearbejdet

Det er tid til havearbejdet

Foråret er over os, og haveejernes fingre kribler efter at komme i sving i haven. Få haveekspertens tips og tricks til, hvordan du kommer godt i gang med havearbejdet.

Den rigtige plæneklipper

Den rigtige plæneklipper

Hvem drømmer ikke om den perfekte grønne græsplæne? Og hvem overvejer ikke en eller to gange sit valg af plæneklipper for at ende med det bedste valg?