Guide til valg af den rigtige donkraft: Det skal du huske

Guide til valg af den rigtige donkraft: Det skal du huske

At købe den rigtige donkraft til din bil er en vigtig beslutning for enhver bilejer. Donkraften er et uundværligt stykke udstyr, når du skal udføre vedligeholdelse eller reparationer på undervognen af din bil. I vores guide hjælper vi dig med at træffe det rigtige valg, når du køber en ny donkraft.

Hvordan fungerer en donkraft?

Ved hjælp af en donkraft kan du løfte dit køretøj, så du kan få adgang til undervognen for at udføre vedligeholdelse, reparationer eller skifte hjul. For at løfte dit køretøj skal du placere donkraften under de steder på bilens undervogn eller chassisramme, der er udstyret med forstærkningsplader eller løftepunkter. Dem kan du finde i bilens instruktionsbog.

Mange hydrauliske donkrafte er udstyret med sikkerhedslåseanordninger, der låser donkraften, når køretøjet har nået den ønskede højde, så du kan arbejde trygt og sikkert. 

92742

Forskellige typer donkrafte

Donkrafte inddeles ofte i tre hovedkategorier - hydrauliske, mekaniske og pneumatiske. Og hvilken du skal vælge, afhænger helt af dine behov.

Hydraulisk donkraft

Den hydrauliske donkraft er en kraftfuld donkraft, der bruges til at hæve og løfte tunge genstande. Den er derfor velegnet til tungere køretøjer. Den hydrauliske donkraft bruger en hydraulisk pumpe til at hæve belastningen og er kendt for sin stabilitet og sikkerhed.

Hydraulisk søjledonkraft

En hydraulisk søjledonkraft er kompakt og kræver mindre fysisk indsats fra din side end en mekanisk donkraft gør. Den hydrauliske søjledonkraft kræver større frihøjde og er derfor velegnet til større og højere biler.

Lav donkraft - Værkstedsdonkraft

Værkstedsdonkraften er normalt udstyret med hjul og kan derfor let skubbes ind under bilen, selvom bilen har lav frihøjde. Det gør den perfekt til at skifte hjul på din bil hjemme i garagen. Du skal altid gå ud fra, hvor tung din bil er, når du køber en donkraft, så donkraften er i stand til at løfte bilen op.

Mekanisk donkraft

Den mekaniske donkraft er den mest almindelige variant, der kræver mindst vedligeholdelse. Det er en kompakt donkraft, der er populær blandt bilister, fordi den let kan tages med i bagagerummet. Den mekaniske donkraft bør kun bruges i nødsituationer, dvs. hvis du har brug for at skifte hjul i en nødsituation, og er derfor velegnet til at have med i bilen. På grund af sin opbygning er donkraften imidlertid ikke egnet til brug, når du f.eks. servicerer din bil.

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en donkraft?

 

1. Løftekapacitet

Når du skal vælge den donkraft, du skal købe, skal du først og fremmest gå ud fra din biltype og bilens vægt. Du skal have en donkraft, der er i stand til at løfte bilens vægt. Du kan finde vægten af din bil i bilens instruktionsbog eller hos producenten.

2. Bilens højde

Bilens frihøjde, dvs. afstanden mellem jorden og bilens undervogn, er et vigtigt forhold, når du skal vælge donkraft. Du skal have en donkraft, der både kan komme ind under bilen og når op til bilen, når den skal løfte bilen. Du kan finde oplysninger om din bils frihøjde i instruktionsbogen eller hos producenten.

3. Type af donkraft

Der er forskellige typer donkrafte, som vi har nævnt ovenfor, og du skal sætte dig ind i, hvilke af disse donkrafte der bedst opfylder dine behov. Og hvilken type donkraft passer bedst til din bil.

4. Bærbar eller ej?

Nogle donkrafte er mindre og lettere, hvilket betyder, at du kan tage den med i bagagerummet på din bil. Andre donkrafte er betydeligt større og tungere og bør opbevares i din garage. Alt dette skal tages i betragtning, før du køber en donkraft.

Den rigtige olie til din donkraft

Det er meget vigtigt, at du bruger den rigtige olie til din hydrauliske donkraft. Oplysninger om, hvilken olie der skal bruges, kan findes under den tekniske specifikation for de enkelte donkrafte på vores hjemmeside.

Vores donkrafte

Vigtigt at tænke på!

Glem ikke, at du altid skal tage udgangspunkt i din bils frihøjde, dvs. den afstand, der er mellem jorden og bilens undervogn. Din donkraft skal være lav nok til at komme ind under bilen, men også stor nok til at nå op til bilen, når den skal løfte. Du kan finde oplysninger om din bils frihøjde i instruktionsbogen eller hos producenten.

 

Relaterede artikler

Skift hjul på bilen - Find ud af, hvordan du gør her

Skift hjul på bilen - Find ud af, hvordan du gør her

Her er en brugbar guide til, hvordan du selv kan skifte hjulene på din bil.

Komfort og sikkerhed i din bil

Komfort og sikkerhed i din bil

Der er mange aspekter som bidrager til at du trives og føler dig sikker i din bil. Alle har vi forskellige ønsker og behov og hos Biltema har vi noget for alle bilelskere.

Hvilket autoværktøj behøver jeg?

Hvilket autoværktøj behøver jeg?

Uanset hvilken interesse du har for bilværktøj, så findes der nogle bilværktøjer som altid er gode at have i garagen, og som man ofte har brug for. Se hvilke.