Hvornår skal du beskære dine stenfrugttræer

Hvornår skal du beskære dine stenfrugttræer

Høst frugterne af dit arbejde i haven! Rådene om, hvordan man skal passe sine planter og træer, er ofte mange og undertiden forskellige. I sommermånederne juli, august og september er der meget at gøre i haven. Blandt andet kan dine stenfrugttræer beskæres.

At beskære sine træer er at give dem kærlighed og sikrer smukke og blomstrende træer til næste sæson. Desuden bliver et korrekt beskåret træ sundere og mere modstandsdygtigt over for sygdomme.

Beskæring af stenfrugttræerne i JAS-perioden, det vil sige juli, august og september, har en række fordele. Beskæring i denne periode gavner indkapslingen af beskadiget stammevæv, og netop stenfrugter har generelt en meget god indkapslingsevne.

Almindelige stenfrugter:

 • Kirsebær
 • Blommer
 • Fersken
 • Oliven
 • Nektariner
 • Mango

Pas på dit stenfrugttræ

Det er således fordelagtigt at foretage mindre beskæringer og udtynding blandt de små grene i JAS-perioden. Du bør ikke beskære stenfrugttræerne for kraftigt, da det kan medføre frostskader og forårsage gummiflod. Gummiflod kan vise sig ved, at der siver en gummilignende væske ud af frugterne.
Kirsebær og blommer, som måske er de mest almindelige stenfrugter i vores nordiske haver, ligner på mange måder æbletræerne. De har alle både frugtskud og frugtspyd samt buketgrene. Stenfrugternes blomsterknopper kan findes i deres buketkviste, som ofte er omgivet af blade.

63690

Sådan beskærer du

Du bør aldrig skære en gren lige af, men skære den lige over en sidegren og dermed skabe en naturlig fortsættelse af grenen. Hvis du skærer grenen lige af, dannes der stubbe i kronen, hvilket ikke er godt for træet og kan føre til, at det bliver sygt. Brug altid en skarp og rengjort beskæresaks til din beskæring.

Hvis dit træ er sygt, er det vigtigt, at du steriliserer beskæresaksen mellem hvert snit, du foretager. Et tip er at dyppe beskæresaksen i sprit mellem klippene.

 • Beskæring af blommetræer - Teknikken er afgørende for beskæring af blommetræer. Efterlad ikke grenstumper, og klip altid op til en grenvinkel eller lige over en udadgående gren.
 • Beskæring af kirsebærtræer - Kirsebærtræer kræver ikke megen beskæring, og det er normalt nok, at du forsigtigt tynder ud i tørre grene, små grene, der vokser i den forkerte retning, eller som er i vejen for hinanden. Sørg for, at kronen er spredt og luftig, så sollyset kan trænge ind, hvilket også forebygger træsygdomme.
 • Beskæring af ferskentræer - Vi vil også gerne give et tip til dem, der har et ferskentræ. Glem ikke, at det er de skud, der er vokset ud og har udviklet sig fra den foregående sommer, der giver frugt og blomster. Så det er vigtigt, at de ikke beskæres og klippes af, hvis du vil have dejlige ferskner til næste sommer.

4 beskæringsfejl, du skal undgå

 1. Klip for kort - Klip ikke grenene af for tæt på stammen, så der kun stikker små stumper ud. Træet vil miste sin harmoni, og udvæksten kan se mærkelig og unaturlig ud.
 2. Vandris -Så længe skuddene er små, kan du rive dem af, men hvis de er vokset, skal du klippe dem af så tæt på stammen som muligt.Hvis beskæringen er for kraftig, risikerer du at få vanris, der er nye skud, der vokser på snitfladerne. Jo flere snitflader, jo flere vanris.
 3. Grenkraver -Det er vigtigt, at du foretager dit snit på den rigtige side af grenkraven. Grenkraven er den "udbulning", der sidder rundt om alle grene. Ofte ligner det folder på oversiden og en bule på undersiden af grenen. Grenkraven har gode muligheder for at helbrede sår på træet, og det er altså lige uden for den, at du skal lægge dit snit, så helbredelsen ikke resulterer i udbulninger.
 4. Beskæring af kronen - Et træ bliver aldrig det samme, hvis du skærer dets krone af. Du vil ikke få en så pæn stamme og krone igen, men kun nye skud, der ikke vil være så gode som den oprindelige krone. Træet vil fortsætte med at vokse i bredden, men ikke i højden.

Man høster som man sår, lyder ordsproget, og det er vi enige i. Beskæringen af dine stenfrugttræer er afgørende for, hvordan din høst kommer til at se ud næste sæson. Så sørg for at gøre det omhyggeligt og korrekt.

Hos Biltema har vi beskæringsværktøjet du behøver till din have

Relaterede artikler

Pleje af græsplænen - sådan gør du

Pleje af græsplænen - sådan gør du

Det kræver lidt arbejde at få en fin græsplæne, og vi lister he rnogle af de ting du bør overveje at gøre.

Kompostér mere!

Kompostér mere!

Du kan nemt forvandle dit haveaffald og madaffald til kompost på 1-2 år. Komposten kan derefter anvendes til dine planter i haven.

Danskerne elsker traileren

Danskerne elsker traileren

Få tips til at gøre traileren køreklar.