Mit første fiskegrej

Mit første fiskegrej

At tage på fisketur er en rigtig god måde at komme ud i naturen. Spændingen ved at fange fisk er noget der griber både unge som gamle og det er for mange en sund og livsbekræftende aktivitet.

Det er ikke nødvendigvis dyrt at komme igang med at fiske og du kan i princippet komme igang for få penge. Er får du nogle tips med på vejen, når du skal ud og købe dit første fiskegrej og ser på hvad du kan få i vores sortiment hos Biltema.

 

Vælg hvilke fiskearter og hvor du vil fiske

Der er rigtig mange muligheder i Danmark for at fange forskellige fiskearter på havet, ved søer, i åen, put and take eller på kysten. Dit fiskegrej bør afpasses disse forskellige former for fiskeri, da det ikke er ligegyldigt hvad du fisker med hvor. En af de mest alsidige fiskestænger du kan få er en 8-9 fods stang med en kastevægt på 10-20 gram. Med denne fiskestang, og et passende fastspolehjul, er du rigtig godt på vej og med dette sæt kan både fiske ved kysten/stranden, i put and take og i sø/å.

 

950x580px_fiskestænger_body1.jpg
-Din fiskestang skal passe til det du vil fiske med og efter. En god allround fiskestang kan være på 8-9 fods længde med et passende fastspolehjul.


Vælg rigtig agn til de fisk du vil fange

Der er stor forskel på hvad de forskellige agn kan fange. Ved kyst og strand vil man ofte anvende slanke langtkastende blink, når man fisker efter havørreder, hornfisk og torsk.

Fisker du fra båd og gerne vil fange torsk er det generelt tungere pirke og ophængere der anvendes, da fiskeriet ofte foregår på større dybder, hvor det skal være muligt for pirken at nå ned på trods af strøm og eventuelt vind der får båden til at drive.

Vil du fange fladfisk gøres dette med fladfiskeforfang der agnes med sandorm, børsteorm eller små sildestykker. Fiskeriet kan foregå fra kyst/strand eller fra båd.

Vil man fiske i landets søer er det ofte softbaits, spinnere eller woblere der anvendes, når man gerne vil fange rovfisk som gedder og aborrer. Gedder er fyldt med tænder i munden og det anbefales på det kraftigste, at man anvender et stålforfang for at undgå at linen slides over.

 

950x580px_spinnere_body2.jpg
-Spinnere anvendes ofte til at fange rovfisk i søerne – bemærk stålforfang nederst, som skal anvendes for at gedder ikke slider linen over med deres mange tænder.

 

Fiskestangen

Fiskestangen skal generelt være tilpasset til det blink, pirk eller belastning man vil binde i linen. Derfor er der ofte påtrykt kastevægt på selve stangen, så man har en ide om hvilken belastning, fiskestangen kan håndtere. Længden på stangen har også indflydelse og hvis du gerne vil kaste langt fra kysten, vil det være fint med en stang med en længde på minimum 9 fod (270cm)

Fiskestænger til bådfiskeri efter torsk er bygget til at håndtere tunge pirke og derfor er stænger til dette fiskeri tykkere. Da man ofte ikke har behov for at kaste med denne type stang er den ofte 6 til 7 fod lang (180-210 cm).


Fiskestangen skal passe til den belastning man sætter på linen. Fra venstre ses to stænger til kastefiskeri og en kraftigere stang til højre beregnet til tungt pilkefiskeri efter torsk. Stængerne til venstre er udstyret med fastspolehjul og pilkestangen med et multihjul. Bemærk ophængerne (sprutter) der maksimerer dine fangsmuligheder efter torsk og makrel.

 

Fiskehjul og line

Ligesom stangen skal fiskehjulet tilpasses til dit fiskeri. Fastspolehjulet er det mest populære og det der er lettest at kaste med. Multihjulet er fint til pilkefiskeriet, da man ofte bare skal sænke pirken ned i vandet uden at kaste.

Hvis du er venstrehåndet bør du se efter fastspolehjul, hvor det er muligt at skifte håndtag fra venstre til højre side.

Liner der anvendes til fiskeri er for det meste nylonliner eller fletliner. Nylonliner er de billigste og de har ikke så stor brudstyrke som fletliner. Fletliner har den egenskab at man kan fiske med en meget tyndere line og derved kaste meget længere. Husk at hvis du anvender nylonline at denne skal udskiftes jævnligt, da den over tid mister sin brudstyrke – ofte på grund af påvirkning fra lys.

 

950x580px_deep_sea_predator_body3.jpg
-Multihjulet er godt til det tunge havfiskeri.