Toilet ombord på båden – regler og gode råd

Toilet ombord på båden – regler og gode råd

At have et bådtoilet ombord – en god komfort

Er du den komfortable type som vil aftræde på naturens vegne, også når båden den gynger? Så er det at have et toilet ombord på båden en dejlig luksus som gør det muligt at tage af sted på længere bådture sammen med familien. Måske endda en langturssejlads? (En fantastisk drøm).  Det er i hvert fald rart ikke at skulle i havn og låne et toilet et sted på vejen.

Mangler du gode råd og tips, hvis du allerede har et toilet ombord, eller hvis du ønsker at etablere et toilet på båden. Så læs med her når vi lister nogle gode råd om vedligehold og regler om toilet ombord på båden.

Der er masser af tryghed, komfort og frihed at hente ved, at have et toilet ombord.

Reglerne for bådtoilet om bord

Både bygget efter år 2000 og som har fast installeret toilet, skal have en septiktank og en dæksgennemføring til tømning af tanken. Har du en båd fra før år 2000 og har et fast installeret toilet ombord, skal der installeres en septiktank med dæksgennemføring og installationen skal udføres efter standard (ISO 8099). Dette gælder dog kun hvis båden er længere end 10,5 meter, bredere end 2,8 meter og bygget efter 1980. Hvis båden ikke opfylder alle disse tre kriterier, er den fritaget fra installationskravene. Det er desuden ikke tilladt at tømme sit toiletaffald ud i havnen og de enkelte havne skal give sejlerne mulighed for gratis at få tømt deres tanke.

Hvis du sejler længere end 2 sømil fra land i en båd der ikke opfylder de ovenstående kriterier, er det tilladt at tømme din tank ud i havet. Opfylder din båd de tre kriterier skal du være mindst 12 sømil fra land. Dette gælder kun sejlads i danske farvande og sejler du f.eks i Sverige, er det helt forbudt at tømme sit toiletaffald i havet, og dette gælder alle bådtyper, hvis du er tættere på land end 12 sømil.

Ja man kan blive rundtosset af forskellige regler når man sejler udenlands.

Vedligehold og installationen

Når du udskifter/installerer dit bådtoilet ombord er det vigtigt at du benytter materialer som er velegnet til formålet. Eksempler kan være:

 • Lugtfrie slanger der er diffusionstætte og som er specifikt til anvendelse med toilet.
 • Rustfrie spændebånd. Monter gerne to stk. modsat rettet hinanden
 • Vælg et toilet der er syre- og kemikalieresistent.

Det er desuden også en fornuftig idé at kontrollere hvor meget plads man har ombord til et toilet samt hvor man kan tilslutte det. Du bør f.eks. vælge et toilet med samme hulstørrelse til tilslutningen som det gamle.

Sørg for at undgå lugtgener fra bådtoilettet

Sørg for ikke at få toiletlugten til at side fast i næsen når det er sommervarmt. Sådan forhindrer du det bedst muligt:

 • Skyl toilettet med ferskvand når du forlader båden, så står der ikke saltvand i slangerne.
 • Tilfør rengøringsmiddel i toilettet sammen med ferskvandet for at rense systemet ud.
 • Husk at benytte saneringsvæske og tabletter jævnligt.
 • Benyt velegnede slanger til en sanitetsinstallation.
 • Tøm tanken jævnligt.

Bådtoilet uden fast installation – transportabelt kemisk toilet

Hvis du har en mindre båd uden et toilet ombord, kan man undgå den faste installation og anvende et transportabelt kemisk toilet. Dette giver god fleksibilitet for placering af toilettet båden indenfor- og uden for en eventuelt kabine.

83638

Tip: Vores transportable bådtoiletter er også velegnede som campingtoiletter

En lille liste af fordele ved det transportable toilet:

 • Perfekt til det sjældne behov for at aftræde på naturens vegne hvis man kun sejler langt få gange hver bådsæson.
 • Du behøver ikke installere det eller lave huller i skroget.
 • Du slipper for frostbeskyttelse om vinteren – en fed detalje.
 • Ikke så mange lugtgener fra slanger ombord.
 • Og så fylder det ikke så meget nede om læ.

Du betjener det transportable toilet nemt og du skyller ud med et pumpehåndtag, der skyller med vand som er i beholderen. Du tømmer det også nemt når du er i havn ved at klikke overdelen af og transportere tanken til havnens tømningsanlæg, eller bare tømme det i toilettet med den praktiske tud.

83640
83637

Rengøring af det kemiske toilet på en nem måde

Det transportable toilet er udstyret med en smart skyllemekanisme som gør rengøringen nem og mindske lugtgener, hvis man følger brugsanvisningen og benytter sanitetsvæske. Tømningen sker med det indbyggede rør. Du kan tømme det i det normale toilet, når man er i havnen eller i tømningsstationen som tidligere nævnt. Når indholdet er tømt ud, skyller man med ferskvand og påfylder sanitetsvæske.

83639

Brug de rigtige rensemidler til det kemiske toilet og husk at påfylde sanitetsvæske, der sørger for en lugtfri oplevelse ombord.

Komforten er vigtig om bord, og selvfølgelig også når man skal aftræde på naturens vegne langt fra kysten.

Se alle bådtoiletter og tilbehør>>

 

Hav en dejlig sejlersæson.

Relaterede artikler

Stort udvalg af redningsveste

Stort udvalg af redningsveste

Find de rigtige redningsveste til hele familien.

Den rigtige plæneklipper

Den rigtige plæneklipper

Hvem drømmer ikke om den perfekte grønne græsplæne? Og hvem overvejer ikke en eller to gange sit valg af plæneklipper for at ende med det bedste valg?

Skift selv sommerdæk

Skift selv sommerdæk

Temperaturen stiger mod + 7°, og det betyder, at det snart er tid til at gøre bilen sommerklar og skifte til sommerdæk. Har du mod på at gøre det selv, er der penge at spare.