Udskift bådens styrestol – sådan gør du

Udskift bådens styrestol – sådan gør du

Bådstole og sæder er uden tvivl en af de vigtigste ting ombord, når det kommer til komfort i båden. Mange sejlere oplever nok, og kan nikke genkendende til et ømt kadaver når man, klistret til et hårdt plastsæde, har været afsted hele dagen med frisk vind og en båd der har hoppet og rullet glad gennem bølgerne.

Styrestol med ekstra komfort og støtte

I denne artikel kan du se hvordan du på en let måde udskifter din styrestol til en ny komfortabel model fra Biltema. Denne model af styrestol har flere fordele i forhold til tidligere modeller, som er:

  • Ekstra komfortabel og tyk polstring.
  • God støtte i siderne der især er godt ved sejlads i høje bølger.
  • Lang siddedybde der støtter dine ben bedre.
  • Forstykke på sædet der kan vippes, så man får støtte ved stående styring så det er nemmere at manøvrere ved høj fart eller havnemanøvrer.

 

Vælg placering til styrestolen

Det er vigtigt med en god og rigtig placering af din styrestol, så du både sidder korrekt foran bådens rat og samtidigt har fuldt udbytte af en god stående stilling, når du skal foretage havnemanøvrer, hvor et godt overblik er rart at have. Vær også opmærksom på at stolen kan dreje til siderne eller hele vejen rundt, hvis det er muligt i forhold den plads der er i cockpittet.

Hvis du har en styrestol i båden i forvejen, skal denne selvfølgelig afmonteres først. Når det gamle sæde og konsol er fjernet, skal området afrenses. Hvis overfladen er nubret gøres dette lettest med en stiv børste og et effektivt rengøringsmiddel.

950x580px_udskift_baadens_styrestol_body1.jpg

Når overfladen er grundigt afrenset, er det en vældig god ide at beskytte overfladen med et godt lag hardvoks, da det beskytter glasfiberen mod fugt og snavs som kan trænge ind under stolekonsollen.

 

Fastgør stolekonsol

Når du skal fastgøre stolekonsollen er det et område som kræver stor opmærksomhed. Konsollen og styrestolen er udsat for en del påvirkninger, særligt ved sejlads i bølger og det er derfor vigtigt, at det sidder godt forankret i bådens bund/dørk. Hvis der er mulighed for at komme til undersiden af glasfiberbunden er det langt at foretrække, at man anvender gennemgående skruer med store rustfrie skærmskiver og møtrikker på undersiden.

Det er dog mest almindeligt, at man kun kan fastgøre stolekonsollen ovenfra, hvilket gøres med selvskærende skruer:

  • Du placerer stolekonsollen hvor den skal være.
  • Mærk hullerne op med en tusch og fjern konsollen igen.
  • Bor huller der passer til den skruetykkelse du benytter og fjern borestøv med en støvsuger.
  • Pres marinesilikone ned i borehullet og lidt ekstra på overfladen. Husk også at tætne og lukke gamle huller, hvis det er under stolekonsollen.
  • Placer forsigtigt styrestolekonsollen over hullerne du har lavet og sæt skruerne enkeltvis i uden at spænde dem til.
  • Spænd skruerne en for en og fjern eventuelt overskydende tætningsmasse.

Når hullerne er boret er det vigtigt at sørge for god tætning af disse.

 

Vedligeholdelse af styrestolen

Din styrestol lever et hårdt liv i et hårdt maritimt miljø med hårde påvirkninger fra vejr og vind. En eller to gange om året er det derfor en god ide at smøre justeringsskruer og drejebeslaget med marinefedt og samtidigt kontrollere at alle indstillingsmuligheder fungerer som de skal. Hvis du ønsker at der ikke skal kunne justeres på sædet kan du give justeringsskruerne låsevæske, der sikrer at de ikke går løs under brug.

Sørg også for at pleje stoffet og syninger ved at holde det rent eller at anvende et plejemiddel, der sikrer at det bevarer sin evne til at vandet preller af i stedet for at trænge ind.

Se med i videoen hvordan bådstolen blev monteret

Se vores udvalg af bådstole