Træningstendens: Danskerne vil dyrke fitness på stuegulvet

Glem dyre fitnesscentre og tidskrævende spinninghold. Efterspørgslen på fitnessudstyr til hjemmetræning boomer – og ifølge fitnessforsker kan det være lige så effektivt som træning i fitnesscentret.

Squat, dødløft og kettlebellswings. Op mod hver tredje dansker styrketræner, men det foregår ikke nødvendigvis i det lokale fitnesscenter. Flere og flere har nemlig flyttet træningen hjem på stuegulvet, og salget af fitnessudstyr til hjemmetræning boomer.

Vi har aldrig haft så stor efterspørgsel på træningsudstyr. Salget er steget med over 80 procent i forhold til sidste år. Jeg tænker, det skyldes al den fokus på sundhed, der er i tiden, og at mange måske synes, det her er et godt sted at begynde, fortæller Jacob Møller, direktør i detailkæden Biltema, som blandt andet forhandler fitnessudstyr.

Han oplever, at det særligt er forældre til småbørn, der efterspørger fitnessgrej til hjemmet.

Mange kunder fortæller, at de simpelthen ikke har tiden til at gå i fitnesscentret. Særligt børnefamilierne er jo pressede på tiden, og for dem er det måske mere overskueligt at træne en halv time hjemme på stuegulvet.

Fitnessforsker: Hjemmetræningen er lige så effektiv

Men er hjemmetræningen lige så effektiv som den i fitnesscentret? Det mener fitnessforsker og foredragsholder Marina Aagaard, som har specialiseret sig i styrketræning.

Der er rigtig mange af de øvelser, du laver i fitnesscentret, som du kan lave lige så godt derhjemme. Nogle øvelser afhænger selvfølgelig af, hvad du har af udstyr, men du kan komme langt med for eksempel en måtte og en træningselastik, forklarer hun. 

Ifølge fitnessforskeren er der klare fordele ved at træne derhjemme:

— Det er mere fleksibelt, for du kan gøre det, når det passer dig, og så sparer du transporttiden til og fra fitnesscentret. Ulempen er, at det er lettere at blive distraheret derhjemme. Så det kræver selvdisciplin, hvis det skal være effektiv træning.

Er du en af dem, der overvejer fitness på stuegulvet, har Marina Aagaard tre gode råd, inden du starter:

  1. Sørg for, at der er godt med plads. Nogle øvelser kræver mere plads, end man regner med, og man kan let komme til skade, hvis man for eksempel træner i en trang stue.
  2. Skaf det udstyr, du skal bruge, først og fremmest en måtte. Vær opmærksom på, at du lynhurtigt bliver stærkere, så bruger du håndvægte, er det en god idé at have flere skiver til dem, så du bliver udfordret nok.
  3. Få styr på teknikken. Sæt dig godt ind i øvelserne, så du ikke kommer til skade, især når du bruger udstyr. For eksempel er en kettlebell rigtig effektiv at bruge, men den kræver også, at du har teknikken i orden. 
Biltema er med 140 varehuse en af Nordens største detailkæder. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. www.biltema.dk