Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Hvad er en katalysator?

En katalysator på en benzin- eller dieselbil er med til at mindske udslippet af skadelige gasser og partikler fra udstødningen via en kemisk proces.

Hos Biltema finder du et stort udvalg af katalysatorer til din benzin- eller dieselbil. Alle vores katalysatorer er af høj kvalitet, men til lave og fornuftige priser, så alle kan være med. 

I vores sortiment finder du universalkatalysatorer såvel som modelspecifikke katalysatorer. Vores sortiment indeholder desuden også sports- og racerkatalysatorer. 

Katalysatorer til benzinbiler

I Danmark har det siden 1990 været et lovkrav, at man har installeret en katalysator i sin benzinbil for mest muligt at mindske udslippet af skadelige partikler og gasser.

Denne type katalysatorer kaldes også for trevejskatalysatorer, hvilket egentlig er en anelse misvisende, da der kun er én vej for udstødningsgassen. Til gengæld påvirker katalysatoren tre forskellige kemiske processer, som er med til at rense udstødningen for skadelige stoffer.

Katalysatorer til dieselbiler

Dieselbiler udskiller færre gasser end benzinbiler, bl.a. fordi de kører længere på literen. Derfor er der heller ikke noget lovkrav om at have en katalysator installeret på sin dieselbil - det betyder dog ikke, at det ikke er en god idé at have det! De skadelige gasser fra udstødningsrøret påvirker nemlig både naturen og dit helbred. 

Til gengæld er det lovpligtigt for alle dieselbiler, der er indregistreret efter 2011, at have installeret et partikelfilter. Du kan se vores udvalg af dieselpartikelfiltre her.

Hvordan virker en katalysator?

En katalysator indeholder metallerne platin, palladium og rhodium, som tilsammen udgør en kemisk proces, der har til formål at spalte nogle af de skadelige stoffer, der kommer fra udstødningsrøret, så de bliver omdannet til mindre skadelige stoffer. Nogle af de stoffer, der bliver omdannet er bl.a.:

  • Kulilte, som bliver omdannet til carbondioxid, som svarer til den luft, vi selv udånder
  • Kulbrinte, som ligeledes bliver nedbrudt til carbondioxid samt vand
  • Nitrogenoxid, som bliver spaltet til stofferne nitrogen og oxygen (også kaldet ilt)

En katalysator er altså en forholdsvist lille autodel, som har en ret stor betydning for både din bil, dit helbred og miljøet generelt. Gå på udkig i vores sortiment og find den katalysator, der passer til din bil.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.