Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Kontakter og udtag til biler

Står du og mangler noget tilbehør til bilen, der gør din hverdag lidt lettere og mere komfortabel? Der er mange forskellige situationer, hvor kontakter og udtag til bilen er en meningsfuld og god investering for dig. Er computeren ved at løbe tør for strøm på en lang køretur, så kan en omformer eksempelvis være god at have. Vil du gerne være miljøvenlig, er laderegulatorer og solcellepaneler også relevante at overveje.

Hos Biltema har vi et stort udvalg af kontakter og udtag til bilen, som omfatter både spændingsomformere, laderegulatorer, solcellepaneler og tilslutningsledninger med mere. Har du spørgsmål til kontakter og udtag, står vi altid klar i din lokale Biltema til at svare på spørgsmål og hjælpe.

Hvad er kontakter og udtag?

På en lang køretur er både selskab, musik og en flot udsigt gode følgesvende, men for at det kan blive den bedst mulige oplevelse, er det også vigtigt at det praktiske udstyr spiller. Her kan du med fordel have nogle kontakter og udtag med:

 

Cigarettændere er en af de oftest benyttede kontakter og udtag i bilen. Mange biler kommer med et bilkontakter-stik til en cigarettænder, som kan være meget praktisk og mindre farligt på farten end en lighter.

Omformere bruger samme stik som cigarettændere og er praktiske, hvis du skal have opladet dine devices på køreturen. Der er forskel på, hvilke devices de forskellige omformere fungerer til. Det kan være alt fra din bærbare computer til børnenes tablets. Det står i omformerens produktbeskrivelse og brugsanvisning, hvilket devices den skal kunne oplade.  Et fordelerudtag er også en omformer, der gør det muligt for dig at tilslutte flere apparater med samme strømstik-indgang som bilens strømstik.

Solcellepaneler er en mobil og miljøvenlig måde at skaffe ekstra strøm til bilens batteri på lange ture. Som kontakter og udtag er solcellepaneler særligt ideelle til elbiler og kan bidrage med lidt mere “brændstof” til køreturen, især hvis bilen kommer til at holde stille i længere tid på en parkeringsplads i solskin.

Laderegulatorer er en slags bilkontakter, som du kan bruge i flere forskellige situationer. Laderegulatorer forhindrer at bilens batteri bliver overopladet. Det kan eksempelvis ske i situationer, hvor du parkerer bilen et solrigt sted uden skygge og lader den holde i længere tid med solcellepaneler tilsluttet. En laderegulator er dog også praktisk, hvis du har en elbil og vil oplade den fra hjemmet. Du kan nemlig risikere at kortslutte strømnettet, hvis du vil oplade din elbil direkte i kontakten. Det kan en laderegulator forhindre. Du bør dog altid undersøge, hvilken slags laderegulator, der passer til lige præcis din bil.

Kabler kan bruges til mange formål. Et af formålene kan være, at du skal have startet en bil med dødt batteri, og du har adgang til en anden bil med strøm på. Her er det vigtigt at tilslutte kablerne korrekt, da kablerne i hver sin ende skal tilsluttes på forskellige måder afhængigt af hvilken bil, der skal modtage strøm og hvilken bil, der skal sende strøm. Du bør altid kontrollere bilens instruktionsbog med vejledning for starthjælp til lige præcis din bil. Hvis du ikke er sikker på, hvordan kabler til din bil fungerer, vil vi altid være behjælpelige i din lokale Biltema. 

Hvordan fungerer kontakter og udtag?

Når det gælder kontakter og udtag som omformere og cigarettændere, så sidder der i bilen et stik til højre for instrumentbrættet og over bilens kopholder. Stikket fungerer som en strømkilde, der kan udsende en elektrisk spænding på 12 volt. Du kan sætte en række forskellige kontakter og udtag i stikket, eksempelvis en cigarettænder.
 
En cigarettænder fungerer sådan, at når du tænder den, bliver en metalspiral varmet op til, den gløder og kan bruges til at tænde en cigaret med. Faktisk er en cigarettænder i sig selv en slags omformer, som konverterer el til varme.

Hvis du gerne vil oplade dine apparater skal du have fat i en specifik omformer til det formål. En sådan omformer har i første omgang en stik udgang med samme form som en normal stikkontakt fra dit hus. Den slags stikkontakt kan udsende hele 230 volt, så det lyder måske ikke af meget med 12 volt i bilens strømstik. En omformer fungerer sådan, at den omfordeler strømstyrken, der måles i ampere, så der udsendes en elektrisk spænding på noget nær 230 volt. På den måde vil du kunne oplade f.eks. din mobiltelefon med omformeren sat i stikket.