Vi bytter julegaver helt frem til 31. januar 2023. Glædelig jul!

Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Smørremiddel og fedt

Kender du det, når døren knirker, kæden ruster til, eller måske du har bilen stående udendørs om vinteren, hvor brændstof klappen og vinduesviskerne for eksempel kunne trænge til smøring? Der er mange andre mekaniske dele i hverdagen, som kan have godt af at få en omgang med noget smøremiddel indimellem. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilket slags smøremiddel du bruger på mekaniske dele. Nogle slags smøremidler egner sig bedre til specifikke overflader eller til bestemte formål.

Hos Biltema finder du et stort udvalg af smøremidler i god kvalitet til små priser. Du finder egenskaber og brugsanvisninger for det enkelte olie- eller fedtbaserede smøremiddel på produktsiderne herunder. Vær opmærksom på brandfarligheden af mange af produkterne. Er du usikker, eller har du spørgsmål angående et produkt, så er du meget velkommen til besøge os i din lokale Biltema, hvor vi står klar med med svar.

Hvad er et smøremiddel?

Et smøremiddel bruges til at mindske friktion mellem mekaniske dele som eksempelvis hængslerne på en dør. På den måde bruges smøremidler ofte til at forebygge slitage ved for eksempel en cykelkæde. Her vil smøremidlet lægge et beskyttende lag på selve kæden, så metallet ikke kommer i direkte kontakt med de andre dele af cyklen. Når metallet skånes for direkte kontakt, så holder det længere, og mange smøremidler vil også kunne forebygge rust.

Metal ruster til, når det kommer i kontakt med ilt, og derfor vil metaller som udgangspunkt altid ruste lidt, uanset hvor de er. Rust gør metal skørt, hvilket betyder, at det nemmere bøjes eller ødelægges. Når du danner et beskyttende lag mellem metal og luft med et smøremiddel, så forebygger du rust, fordi metallet ikke kommer i kontakt med det vand eller fugt, som luften indeholder.

Hvilke smøremidler er bedst?

Smøremidlers beskyttende lag er en generel egenskab ved alle smøremidler. Det beskyttende lag skal gerne kunne holde til alle de arbejdstemperaturer og belastninger, som  de mekaniske dele, der skal smøres, kommer ud for. Hvilket smøremiddel, du bør anvende, afhænger derfor i høj grad af opgaven, der skal løses.

Skal du have smurt cykelkæden eller dørhængslerne, så kan forskellige slags multispray sagtens være nok. Multi- eller universalspray vil i mange tilfælde kunne afhjælpe disse problemer:

  • Smørelse af udvendige bildele som vinduesviskere. Hvis der er små steder udvendigt på bilen, som kræver smørelse, kan du med fordel benytte en spraydåse med en tynd studs til nøjagtigt at smøre delene.
  • Smørelse af mindre dele i hjemmet som en dørhængsel, en garagedør eller en cykelkæde. På en cykel er der en del flere mekaniske dele end bare en cykelkæde, som bør smøres en gang imellem. Eksempler er både bremsegreb, gearskiftegreb, for- og bagbremser samt forgaffelrør.

Du bør være opmærksom på, hvilke overflader den pågældende spray vil kunne fungere på. Nogle sprays kan bruges på både metal, plast og gummi overflader samt flere. 

Når du skal smøre dele med andre formål end at få hverdagsmekanikken til at glide, kan du have fordel af at kigge på fedtbaserede smøremidler. Fedtbaseret smøremiddel har i mange tilfælde bedre modstandsdygtighed over for våde miljøer, og det kan ofte også tåle højt tryk sammenlignet med en universalspray. Smørefedt bliver ofte brugt til køretøjer og industriel mekanik, da det i mange tilfælde har en lang levetid og kan være mere stabilt over for ilt end for eksempel olie-baseret smørelse.

Du kan også finde navne som lithiumfedt og det lange molybdændisulfidfedt i kategorien af fedtbaseret smøremiddel. Den slags produkter er også beregnet til industrielt brug og vil derfor i de fleste tilfælde kun være relevant, hvis du eksempelvis skal bruge smørelse til en motors mindre mekaniske dele. 

Hvordan behandler jeg bedst rust?

Visse smøremidler er det, man kalder rustfjernere eller rustløsnere. De fungerer forskelligt, men nogen af dem fungerer ved nedfrysning af rusten, hvilket efterlader små sprækker i rusten. Væsken kan trænge ind i sprækkerne på rusten, hvilket gør det muligt at løsne de fastrustede dele. Nogle rustfjernere forebygger også fremtidig rust.

Generelt kan du have fordel af at forebygge rust frem for at behandle rust, da rust som beskrevet kan gøre metallet skørt. Metallet vil sjældent være lige så stærkt efter at have rustet, som før rusten satte ind i først omgang.