Halogenpærer

Halogenlyskilder har en kort levetid og bruger mere strøm end LED-alternativer. På den anden side har de en lav indkøbspris, er lysstærke og tænder øjeblikkeligt. Lysægtheden er høj og tæt på almindeligt dagslys, hvilket er en fordel, hvis du skal arbejde med farver.
Desuden afgiver de meget varme, hvilket både kan være positivt og negativt. Der bør være mindst 50 cm til brandbare materialer. Halogenpærer kan også benyttes til udendørs belysning. Desuden er alle halogenpærer dæmpbare.
Halogenrør og -stiftpærer giver et godt og kraftigt lys, hvilket er en fordel til koncentreret arbejdslys.
Se vores udvalg af halogenpærer her.

Hvad er en halogenpære?

Halogenpærer er en af de ældre pæretyper og tæt på glødepærens teknik. Halogenpæren er billig i produktion og derfor også i indkøb, men har til gengæld en kortere levetid end moderne pæretyper.
Halogenpæren består af et tungstens-filament og en inert gas samt et halogent stof, sædvanligvis jod eller brom, i en forseglet pære. Halogenpærer bør afleveres på genbrugspladsen for sikker og miljøvenlig håndtering.

Halogenpærer har en Ra (farvegengivelse) på 99, hvilket er næsten det samme som sollys, der ligger på 100 Ra. Farvetemperaturen ligger på 2500-300 Kelvin, hvilket er neutralt, hvidt lys.

 

Hvad bliver halogenpærer brugt til?

Halogen bliver brugt til en række instrumenter og belysningstype, hvor lysintensitet og farveægthed er vigtigt - eks til scenebelysning, belysning i klinikker og o.l. og som arbejdsbelysning, hvor der arbejdes med farveægthed. Halogenpærer bruges også som varmekilde i terrarier til krybdyr o.l. De findes også i eks billygter og andre lyskilder, hvor lyset skal være kraftigt.

 

Udfasning af halogen

Fra 1/9 2018 blev halogenpærer delvist udfaset i EU således at det ikke længere er muligt at købe en række halogenpærer til almindelig belysning. Halogenrør, spots og små stiftpærer til eks. billys er det således stadig muligt at købe, da LED-teknikken endnu ikke kan erstatte dem. Halogen blev udfaset for at spare CO2, da pærerne forbruger langt mere energi, når de er tændt end tilsvarende LED-pærer eller sparepærer.

0 Søgeresultater