Bliv mere energieffektiv – otte tips til at nedsætte elforbruget

Lige nu falder temperaturen udenfor langsomt i hele landet, aftenerne bliver mørkere, og elpriserne begynder at stige. Det kan være en hård kombination for mange menneskers tegnebog, da udgifterne til opvarmning af boligen, madlavning eller brusebad hurtigt kan blive højere end normalt.

Det kan måske være svært at finde ud af, hvor man skal begynde at kigge på sine husholdningsudgifter i forhold til de højere elpriser. Hvad kan man selv påvirke – ud over at gennemgå sin elkontrakt? Den positive nyhed er, at der faktisk er en hel del enkle og effektive ting, du selv kan gøre for at nedsætte eludgifterne i hjemmet. Her har vi lavet en liste med vores mest energibesparende tips!

1. Tætningslister og isolering

En af de mest effektive måder at spare elektricitet og penge på er at sørge for, at huset er ordentligt isoleret og bevarer den varme, der produceres. Hvis du har radiatorer, der for eksempel opvarmer et uisoleret loft eller et skur, er det store energityve. Det samme er tilfældet, hvis du har gulvvarme i huset, men ikke har god isolering under gulvet. Så sørg for, at de rum og overflader, du opvarmer, er isolerede. 

78958

Et andet tip er også at gennemgå dine tætningslister omkring vinduer og døre. Hvis de er gamle og slidte, kan det medføre, at der kommer kold luft ind i boligen. Ved at tætne mellemrummet omkring disse kan du forhindre træk og kold luft i at trænge ind.

Alt indenfor tætningslister

2. LED-pærer

Hvis du bruger traditionelle glødepærer i din belysning, bør du gennemgå dem og udskifte dem med moderne LED-pærer. LED-pærer, halogen- og lavenergipærer giver dig mere belysning pr. kWh og er dermed en god investering for hjemmet og tegnebogen. En LED-pære bruger i gennemsnit ca. 80 % mindre elektricitet end traditionelle glødepærer og holder desuden længere.

78955

Vores sortiment af LED-pærer

3. Smart madlavning

Madlavning er stort set uundgåelig og noget, som alle er nødt til at gøre og oftest hver dag. Men der er ting, du kan gøre for at spare elektricitet, selv når du laver mad.

Store portioner

Når du laver mad, så lav store portioner. Dermed slipper du for at lave mad hver dag og kan nøjes med at opvarme maden hurtigt i mikrobølgeovnen. Det sparer desuden også ekstremt meget tid!

78956

Kogning af vand

Hvis du skal koge vand i en gryde, råder vi dig til at gøre det med låget på. Dermed går det hurtigere, og du kan spare op til 80 % i energiforbrug.

Vores bedste tip til at koge vand er dog at investere i en elkedel, hvis du ikke allerede har en. Ved at koge vand i en elkedel sparer du nemlig endnu mere energi!

4. Spar på det varme vand

Der kan være mange penge at spare, når det gælder minimering og effektivisering af brug af varmt vand.

Vandbesparende anordninger

Den nemmeste måde at spare varmt vand på er at installere vandbegrænsere og vandbesparende anordninger i brusere og vandhaner. Installation af vandbegrænsere og brusehoveder med vandbesparende funktion reducerer effektivt forbruget af vand og varme og sparer dermed meget energi.

78952

Vandbegrænsere monteres mellem bruserens blandingsbatteri og bruserslangen og kan reducere vandforbruget til 6 l/min. Brusehåndtagene, som du finder i vores sortiment, kan hjælpe med at reducere dit vandforbrug med op til 30 %. Med andre ord: en virkelig smart elinvestering!

Ingen lange sange under bruseren

Det er let at regne ud, at jo længere og varmere brusebade, du tager, jo højere bliver din elregning. Et brusebad om dagen på cirka 20 minutter kan medføre et energiforbrug på op til 6.000 kWh om året. Det kan dermed være nok at halvere tiden under bruseren for at halvere energiforbruget.
Måske er tiden inde til at indstille en timer til brusebadet? Eller gå i bad i fitnesscentret efter træningen? 

Sluk for rindende vand!

Lad ikke vandet løbe, når du børster tænder eller kommer shampoo i håret. Sluk for vandet så hurtigt som muligt, og lad det kun være tændt, når du har brug for det!

Har du ikke opvaskemaskine og er nødt til at vaske op i hånden? Fyld vasken eller opvaskebaljen med vand og opvaskemiddel, begynd med vaske de reneste ting først, og fortsæt derefter med de mere beskidte. Skyl derefter opvaskemidlet af alle tingene. Vask aldrig op under rindende vand!

5. Fuld maskine eller ingen maskine!

Hvis du skal bruge opvaskemaskinen eller vaskemaskinen, skal du sørge for, at de er helt fulde, før du starter dem. Hvis du har en moderne maskine, kan du normalt vælge et miljøprogram, som er mere energieffektivt. Det er ofte nok at vaske tøj ved 40 grader.

Et andet tip er også at lade maskinerne køre om natten. Elprisen er normalt lavere på det tidspunkt, hvilket du kan udnytte ved at indstille opvaskemaskinen og vaskemaskinen til at starte og køre om natten.

Tør uden tørretumbler

Hvis du har mulighed for at tørre vasketøjet på en tørresnor eller et tørrestativ, skal du gøre det i stedet for at bruge tørretumbler eller tørreskab. Det tager lidt længere tid for vasketøjet at tørre, men du sparer en del penge ved det!

6. Sluk for standby

Hvis du har elektronik i hjemmet af ældre dato, er der risiko for, at de bruger strøm, selv når de står på standby. Det mest energieffektive er derfor at slukke helt for disse apparater på strømafbryderen.

7. Frit foran radiatorer

Sørg for, at området foran radiatorerne er frit og luftigt , så varmen kan sprede sig frit i hele hjemmet. Hvis du placerer store møbler eller tunge gardiner foran radiatorerne, spredes varmen mindre effektivt.

Køb radiator her

8. Brug brændeovnen

Du kan prise dig lykkelig, hvis du har en brændeovn, du kan tænde op i! Derudover kan du anskaffe dig et luft- og varmeflytningsanlæg, der effektivt flytter varme fra ét rum til et andet.
Et andet hot tip til brændeovnen er at placere en ovnventilator oven på brændeovnen. Ventilatoren drives af varmen fra brændeovnen og spreder den behagelige varme ud over rummet.

78954

Relaterede artikler

Solpaneler – Fremtidens energikilde

Solpaneler – Fremtidens energikilde

Flere og flere bruger solpaneler og producerer egen grøn energi, me dhjælp fra solen. Skal du også gøre det?

Træn effektivt derhjemme!

Træn effektivt derhjemme!

Vi guider dig i hvordan du kommer igang med træningen derhjemme. Byg dit eget hjemmetræningscenter og kom i gang!

Tips til orden i hjemmet

Tips til orden i hjemmet

Her deler vi nogle praktiske løsninger til mere orden i hverdagen!