Maling af båden

Maling af båden

Hvis du har en gammel båd, der måske har flere år på bagen og præget af brug og hvor der er synlige huller efter mange forskellige montager af tilbehør eller andet, kan det være en god ide at male den, og med lidt øvelse og gå-på-mod, kan man let få et rigtigt godt resultat når båden skal have nyt liv. Alle produkter du har brug for til det projekt, finder du hos Biltema.

Epoxyprimeren (Grundmalingen) er en god primer til grunding af dit malerprojekt, både over og under vandlinjen. Det er primere som virker som et godt mellemlag og skaber en god vedhæftning mellem din overflade og det toplag, der påføres efterfølgende. Vores primer-produkter forebygger også glasfiberpest (Osmose) og benyttes både over og under vandlinjen.

Skab en god bund

Det største arbejde ligger i at skabe en god “bund” – dvs. man skal spartle, slibe og affedte området der skal males, så man får både en pæn overflade og en overflade, hvor din grundmaling har en god vedhæftning. Som spartel anbefaler vi en vandbestandig 2-komponent epoxy-spartel (kan anvendes over og under vandlinien), der blandes i forhold 1:1. Derefter slibes overfladen mat med sandpapir korn 180-220 og rengøres herefter med vand tilført grundrens.

83908

Epoxyspartlen er god når huller eller ujævnheder skal spartles og giver en jævn og tæt overflade, før der males. Epoxyspartlen har god vedhæftning på de fleste materialer som glas, polyester, epoxy, metal m.m.

Påfør maling

Generelt kan man sige at der findes to former for maling over vandlinjen, med forskellige egenskaber:

 • 1-komponent alkydmaling + alkydprimer (Bruges over vandlinjen) har en medium holdbarhed og er særlig god på steder, hvor der er meget bevægelse eller vrid i det område man maler.
 • 2-komponent polyurethan har en supergod holdbarhed med en hård overflade, men er ikke så god til at optage bevægelser i materialet. (Benyttes ikke under vandlinjen)

Polyuretan-lakken giver en slidstærk og meget holdbar overflade der tåler slid og stor belastning.

Gode råd ved maling af båden

Her er et par enkelte råd du bør følge når du arbejder med maling generelt og selvfølgelig også vores produkter til bådmaling:

 • Anvend beskyttelses- og værnemidler når du foretager slibearbejdet som er passende til den maling, du skal arbejde med.
 • Undgå at spise eller drikke i nærheden af dit malerprojekt.
 • Brug nitrilhandsker så du undgår kontakt med huden.
 • Åbn bøtterne forsigtigt og undgå spild.
 • Læs etiketterne – der er vigtige oplysninger om tørretid og overmalingstid.
 • Hvis du er i tvivl om den maling du anvender koger det eksisterende maling op, så prøv på et lille sted først. Det er altid bedst at slibe ned til en overflade man ved hvad er.
 • Husk rengøring, slibning og grunding er vigtigt i dit maleprojekt.
 • Rør grundig rundt i malingen – også under arbejdet – den består af mange komponenter der fungerer bedst, når de er blandet sammen.

Sprøjte, pensel eller rulle til maling af båden?

Læs på etiketten, hvordan din maling kan/skal påføres. På vores polyurethan-lak er der til eksempel også en fin anvisning til hvilken dyse, der skal anvendes og arbejdstryk, hvis man anvender en sprøjte til at påføre malingen.

Den pæneste overflade skabes generelt, når man sprøjter malingen på, men man opnår bestemt også gode resultater med rulle og/eller pensel.

Malersprøjten er den metode der kræver det største håndelag, for at malingen ikke løber og det er derfor en god ide at prøve først på et stykke pap eller andet, hvis man ikke har prøvet det før. Sprøjten giver en pæn og glat overflade, men kræver lidt øvelse at anvende for at undgå at malingen løber.

Påføringen skal uanset metode foregå i flere tynde lag for at få det bedste resultat og her gælder det om at være tålmodig og give sig god tid. Lad malingen tørre mellem malerunderne, ved maling af flere lag anbefales en mellemslibning med 240 sandpapir.

83419

Anti-slip maling (Skridsikker maling)

Mange steder på båden er det en fordel at overfladen ikke er for glat – her kan du for eksempel anvende en særlig anti-slip maling, der er skridsikker og resulterer i en sikker gang på dækket eller andre relevante steder.

Bundmaling

Der er flere grunde til at god bundmaling er vigtig for din båd. Sammen med grunderen forhindrer bundmaling indtrængen af vand i skrogets overflade, hvilket i værste fald kan forårsage glasfiberpest. Bundmalingerne som Biltema tilbyder, gør det ligeledes svært for alger med mere at sætte sig fast på skroget. Vælg de enkelte bundmalinger herunder og læs mere om produkterne.

Hvilken bundmaling skal du vælge?

I sortimentet af populære bundmalinger hos Biltema tilbyder vi både selvpollerende biocideholdig bundmaling og hård bundmaling. Den mest brugte bundmaling er bundmaling med biocider.

Husk også at den hastighed de sejler med, er med til at påvirke dit valg af bundmaling. Husk ligeledes at hvis din båd sejler i ferskvand, eller kun har begrænset tid i vandet, kan du benytte en bundmaling uden biocider. I nogle tilfælde er det ikke et valg men et påbud.

Disse typer bundmaling tilbyder vi hos Biltema: 

Selvpolerende bundmaling, kobberoxidbaseret med biocider - Dette er den mest brugte biocidholdige bundmaling. Malingen polerer faktisk selv overfladen under sejlads via friske aktivstoffer. Det er vandbobler, der dannes i vandet med bådens hastighed, der gør, at den bliver poleret, hvis man har en selvpolerende bundmaling. En selvpolerende maling er ”blød” så den kan frigive lidt maling hver gang du bruger båden.

Hård bundmaling uden biocider - En bundmaling som er velegnet til hurtige motorbåde. Denne type skal slibes før bunden kan males igen.

Du finder bundmalinger, fortynder og malingfjerner herunder.

 

Se udvalg af bundmaling >>

 

Pas på dig selv og miljøet når du maler med bundmaling

Miljøstyrelsen anbefaler at du benytter støvmaske og sikkerhedsbriller, når du sliber bundmaling af, samt at du benytter en slibemaskine med sug, så du ikke kommer i kontakt med malerstøvet. Når du maler bør du iføre handsker og engangsdragt. Og dække jorden af under båden med afdækningsplast.

De bundmalinger som Biltema sælger er alle beregnet til danske forhold. Der er selvfølgelig regler for, hvor bundmalingerne må anvendes pga. de virksomme stoffer i biocideholdige bundmalinger. De to vigtigste regler er, at biocider er forbudt, når:

 • Båden sejler i ferskvand
 • Båden vejer under 200 kg (joller)

 

Miljøstyrelsen: Regler for bundmaling

 

Biltema ønsker dig en dejlig sejlersæson. Vi ses i din lokale Biltema!

Relaterede artikler

Stort udvalg af redningsveste

Stort udvalg af redningsveste

Find de rigtige redningsveste til hele familien.

Værktøj til båden

Værktøj til båden

Se hvilket værktøj du bør have liggende ombord på båden.

Solpaneler – Fremtidens energikilde

Solpaneler – Fremtidens energikilde

Flere og flere bruger solpaneler og producerer egen grøn energi, me dhjælp fra solen. Skal du også gøre det?