Mal båden

Hvis du har en gammel båd, der måske har flere år på bagen og præget af brug og hvor der er synlige huller efter mange forskellige montager af tilbehør eller andet, kan det være en god ide at male den og med lidt øvelse og gå-på-mod, kan man let få et rigtigt godt resultat når båden skal have nyt liv. Alle produkter du har brug for til det projekt, finder du hos Biltema.

 

-En god maling til grunding af dit malerprojekt, virker som et godt mellemlag og skaber en god vedhæftning mellem din overflade og det toplag, der påføres efterfølgende.

Skab en god bund

Det største arbejde ligger i at skabe en god “bund” – dvs man skal spartle, slibe og affedte området der skal males, så man får både en pæn overflade og en overflade, hvor din grundmaling har en god vedhæftning. Som spartel anbefaler vi en vandbestandig 2-komponent epoxy-spartel (kan anvendes over og under vandlinien), der blandes i forhold 1:1. Derefter slibes overfladen mat med sandpapir korn 180-220 og rengøres herefter med vand tilført grundrens.

-Epoxyspartlen er god når huller eller ujævnheder skal spartles og give en jævn og tæt overflade, før der males.

Påfør maling

Generelt kan man sige at der findes to former for maling, med forskellige egenskaber:

1-komponent alkydmaling har en medium holdbarhed og er særlig god på steder, hvor der er meget bevægelse eller vrid i det område man maler.

2-komponent polyurethan har en supergod holdbarhed med en hård overflade, men er ikke så god til at optage bevægelser i materialet.

-Polyuretan-malingen giver en slidstærk og meget holdbar overflade der tåler slid og stor belastning.

Gode råd ved maling

Her er et par enkelte råd du bør følge når du arbejder med maling generelt og selvfølgelig også vores produkter til bådmaling:

  • Anvend beskyttelses- og værnemidler når du foretager slibearbejdet som er passende til den maling, du skal arbejde med.
  • Undgå at spise eller drikke i nærheden af dit malerprojekt.
  • Brug nitrilhandsker så du undgår kontakt med huden.
  • Åbn bøtterne forsigtigt og undgå spild.
  • Læs etiketterne – der er vigtige oplysninger om tørretid og overmalingstid.
  • Hvis du er i tvivl om den maling du anvender koger det eksisterende maling op, så prøv på et lille sted først. Det er altid bedst at slibe ned til en overflade man ved hvad er.
  • Husk rengøring, slibning og grunding er vigtigt i dit projekt.
  • Rør grundig rundt i malingen – også under arbejdet – den består af mange komponenter der fungerer bedst, når de er blandet sammen.

Sprøjte, pensel eller rulle til maling af båden?

Læs på etiketten, hvordan din maling kan/skal påføres. På vores polyurethan-malingen er der til eksempel også en fin anvisning til hvilken dyse, der skal anvendes og arbejdstryk, hvis man anvender en sprøjte til at påføre malingen.

Den pæneste overflade skabes generelt, når man sprøjter malingen på, men man opnår bestemt også gode resultater med rulle og/eller pensel.

Sprøjtning er den metode der kræver det største håndelag, for at malingen ikke løber og det er derfor en god ide at prøve først på et stykke pap eller andet, hvis man ikke har prøvet det før. Sprøjten giver en pæn og glat overflade, men kræver lidt øvelse at anvende for at undgå at malingen løber.

Påføringen skal uanset metode foregå i flere tynde lag for at få det bedste resultat og her gælder det om at være tålmodig og give sig god tid.

Anti-slip maling

Mange steder på båden er det en fordel at overfladen ikke er for glat – her kan du for eksempel anvende en særlig anti-slip maling, der er skridsikker og resulterer i en sikker gang på dækket eller andre relevante steder.