Værktøj til båd – Se værktøj du bør have med ombord

Uanset hvilken type båd du ejer eller sejler rundt i når bådsæsonen er på sit højeste, så er det altid en rigtig god idé at have værktøj med på båden. Det er vigtigt pga. der kan ske rigtigt mange ting på vandet og uheldet kan være ude, specielt hvis man sejler langt. I denne artikel ser vi på hvad du bør have med på sejlturen så du kan udføre reparationer på din båd.

Det store værktøjssæt

Hvis man ejer en båd så skal man være god til at lave rigtigt mange ting. For hvis man ejer en båd kan det nogle gange godt føles som om man står i et varmt bad og river 100-kronesedler i stykker. Så det kan godt betale sig at reparere lidt selv, hvis man er rigtig uheldig.

For gør-det-selv bådejeren som har store armbevægelser og ambitioner, er et solidt og velfungerende multi-topnøglessæt en god løsning at have med ombord. Dette gælder ikke kun i forhold til motoren, men også ved reparationer på dækket, pantry og andre steder hvor sættet vil være uundværligt.

Du bør vælge et topnøglesæt, hvor du i samme sæt har ½ tomme og ¼ tomme størrelser, så du kan løse de mindre opgaver på båden og samtidigt klare de til sværere af slagsen som f.eks. propelarbejde.
Husk på at mange amerikanske og engelske bådmotorer benytter toppe i tommemål, så du bør tilpasse dit valg af værktøj til dette.

Stjernegaffelnøgler er gode at have med når der er meget lidt plads at arbejde på. De fungerer bedre på lidt plads end skraldenøglen eller som modhold på gennemgående bolte.

60855

Værktøjssæt - Sættet indeholder 152 dele og er praktisk og kompakt pakket, så der er masser af værktøj som optager lidt plads.

60856

Toppe - Sættet indeholder ¼”, ½” og ¾” toppe i både mm og tommestørrelser.

Man ved aldrig hvad der sker når man sejler, og hvad man skal reparere på, på turen. Derfor vælger rigtigt mange mennesker at have et multiværktøj med ombord. Et multiværktøj med udskiftelige hoveder er et mindre topnøglesæt, med et løst håndtag og en skraldenøgle, samlet i et sæt.
Monter blot den bits eller top du har brug for i situationen. Skraldenøglen er god ved fastsiddende skruer.

Skruetrækkere og papegøjetænger

Lidt blandet værktøj er også at foretrække når man pakker værktøj til båden. Du bør også have standard værktøj som skruetrækkersæt, polygriptang, bidetænger og fastnøgler. Papegøjetangen bruges til masser af opgaver hvor det er nødvendigt at holde godt fast. På den samme måde som når man anvender den til VVS-arbejde derhjemme i huset, fungerer den også godt til at spænde og løsne fittings eller gaskomfuret ombord.

60861

Papegøjetang - Polygriptangen er altmuligmanden ombord.

Er du ejer af en båd med svære pladsproblemer i motorrummet eller i påhængsmotoren, så er de særligt korte fastnøgler en god idé. Husk at de mest almindelige størrelser er 10-19 mm.

60859

Hvad skal et godt skruetrækkersæt indeholde i denne sammenhæng? Det bør indeholde skruetrækkere med lige kærv samt stjerneskruetrækkere. Det kan også godt betale sig at have skruetrækkere som har et skaft som er godt at holde fast i. Ting kan sidde godt fast ombord.

60858

Multimeter til båden

Har du en båd, bør du have et multimeter ombord. Det har du brug for, til at teste de fleste el komponenter på båden. Et multimeter til båden skulle gerne indeholde:

  • Voltmeter til batterispændinger
  • Amperemeter til måling af strømforbrug op til 10A
  • Gummikappe beskyttelse hvis du skulle tabe det når bølgerne går højt
  • Gennemgangsmåler med lyd
  • Måler til modstand
  • Batteritester til 1,5V og 9V batterier
  • Spændingsmåling i AC området på op til 300V, der kan fejlsøge din landstrøm i havnen

Hos os hos Biltema har vi en mulighed for et sådant multimeter i sortimentet til under 100,- Det er godt at have ved hånden når du får brug for det ombord.

60860

Hvorfor nøjes med et multimeter? Det er så prisfornuftigt at du sagtens kan have ét liggende fast ombord på din båd.