Mere sikkerhed og tryghed ombord på båden?

Mere sikkerhed og tryghed ombord på båden?

Hvorfor betale mere for sikkerhed til søs og sikkerhed på båden. Det behøver ikke være særligt dyrt. Du kan faktisk sørge for mere tryghed og sikkerhed ombord for under 500 kr. De produkter som vi har med i artiklen, koster alle under 500 kr., hver især.

Når man sejler, har man højest sandsynligt også gjort sig grundige overvejelser omkring sikkerheden ombord. Dette gætter vi på hos Biltema, er den væsentligste årsag til at man tager et duelighedsbevis i sejlerklubben.

Sikkerheden er væsentlig når man bevæger sig ud på havet, fordi havet kan godt være et farligt sted at færdes. Men sørger man for at overholde vigeregler og sørge for godt vedligehold af sejlbåden, speedbåden eller jollen, så kan man højne ens tryghed ombord med meget få virkemidler til få penge.

Vi hos Biltema tager her et kig på, hvordan du forbedrer sikkerheden væsentligt når du sejler - uden at skulle lufte ”Muldvarpe-skinnet” for meget. Alle produkterne som vi har fundet frem, koster under 500 kr.

Husk at få en øse med ombord

”Pøs” eller ”øse” – du kalder den måske et ”øsekar”?

Oplever du hårdt vejr ude på vandet, så vil du med en øse være i stand til at tømme vand ud af jollen eller sejlbåden. Der vil forekomme vand som skyller ind over rælingen, eller du har måske et mindre hul i bunden af båden? Den er også god at have når man er i gang med forårsklargøringen eller hvis man bliver overrasket over at der ligger vand i et hulrum ombord. Biltema har lidt forskellige størrelser øsekar.

At tømme vand af båden er en vigtig ting, fordi vand ombord tynger nedad, og der fordrer måske mere vand ombord. Du bør også huske på at sikre øsens så du ikke mister den. Dette kan du gøre ved at bore et hul i håndtaget og sikre den fast med en snor til jollen eller båden. Så mister du den ikke så nemt.

90790

Hav en redningsline klar på båden

Nødsituationer kan forekomme og falder en mand overbord, så er en kasteline/redningsline uundværlig. Det er også en god måde at kunne skabe forbindelse til en anden båd i hårdt vejr.

Redningslinen nedenfor er pakket i en pose så den er god at kaste med i hårdt vejr. Du skal sørge for at have din redningsline let tilgængelig, så du hurtigt kan få fat på den og kaste ud til en nødstedt person. Det kunne være i en mand over bord situation, hvor det er ekstremt vigtigt at reagere hurtigt og vide præcist hvor redningslinen hænger.

90792

”Kastelinen” er en meget nyttig ting at investere i - Du skal sørge for at den er nem at komme til og få fast på i en nødsituation.

En dødmandskontakt stopper båden

Dødmandskontakten eller dødmandsknappen har et navn som virker skræmmende, men navnet er også en påmindelse om, hvad der kan ske i værste fald, når en person falder over bord. Dødemandsknappens job stopper motoren, hvis føreren falder over bord. Spiralkablet fastgøres omkring håndleddet eller i bukselinningen. Biltema dødmandsknap er er udformet som de originale dødmandskontakter og kan derfor også anvendes på en lang række udenbordsmotorer.

Knappen er en nødvendighed for de fleste der sejler i mindre joller eller speedbåde. Kontakten er tilsluttet motorens ledningsnet og sikrer at den stopper, når håndledsstroppen aktiverer kontakten. Håndledstroppen har en fjedrende effekt, hvilket giver muligheden for en vis bevægelighed i jollen eller speedbåden, når du bruger den.

90793

Dødmandsknap - Dødmandsknappen stopper båden øjeblikkeligt og sikrer at båden ikke sejler videre.

Et drivanker – det oversete sikkerhedsudstyr

Drivankeret er et ofte overset sikkerhedselement at have med ombord. Drivankeret er særdeles nyttigt at have med, særligt i hårdt vejr, hvor man i tilfælde af at motoren stopper, kan lægge drivankeret ud og sikre at næsen på båden holdes op mod bølgerne. På denne måde placeres båden i en position, hvor der er mindre chance for at vand skyller ind over rælingen. Drivankeret har også den egenskab at du undgår at ligge med siden til bølgerne, hvilket giver bedre stabilitet ved et motorstop.

90791

Drivankeret - En ekstra god ting ved et drivanker, er at det ikke fylder særligt meget og det er nemt at pakke væk ombord.

Signalhorn

Brug et signalhorn i tåget vejr eller hvis du er i en nødsituation. Hvis du er i nød, kan du udsende lydsignaler som et SOS-signal. SOS-signalet består af tre korte, tre lange og tre korte toner.

Det er vigtigt at huske og bemærke at skibe som er under 12 meter lange, frit kan vælge hvilket lydsignal de vil anvende, så længe det er klart og tydeligt.

Man bruger ofte signalhornet til at skabe opmærksomhed fra andre både, hvis der er nogle som man vil i kontakt med. Et eksempel er, hvis du er i tvivl om du er blevet set på vandet.

90794

Monter en badestige

En badestige er en betydelig sikkerhed og sikrer at du er i stand til at komme op i båden, hvis du falder overbord. Som en del af CE-mærkningen er det et krav at båden eller jollen skal være forsynet med en badestige som når passende ned igennem vandet. 

Badestigen giver rigtig god sikkerhed og tryghed hvis du er alene ude at sejle. Men hvis I er flere afsted sammen, så er badestigen også en god hjælp når man skal bjærge en person som er faldet overbord.

Men vi krydser fingre for at badestigen skal bruges til det som den er navngivet til. Til at hoppe i bølgen blå og klatre op – og forfra igen.

Biltema har et fint udvalg af badestiger.

90795

Montér en badestige - På billedet ses en badestige med et enkelt trin, som kan foldes ned i vandet.

Padle med bådshage

Sejler du i en mindre båd og motoren stopper, kan det være ekstremt nyttigt at have muligheden for at padle i land. Bådshagen på billedet giver flere muligheder, men du kommer nok hurtigere frem med et komplet sæt årer.

Vender du åren på billedet på hovedet, finder du en krog som er en velfungerende bådshage.

90796

Nødlanterner for en sikkerheds skyld

Som alle ved, så kan strømmen drille – også på sejlbåden. I sådanne tilfælde er det en god mulighed at kunne montere nødbelysning ombord. Når der er tale om en nødsituation, kan man tillade sig at benytte lidt forskellige former for lys. Det kan f.eks. være disse nødlanterner som måske godt kan forveksles med cykellygter. De vejer ikke noget særligt og kan ligge gemt væk til du har brug for dem. De er nemme at anvende som monteres lige så let som netop cykellygter. De kan eksempelvis monteres på søgelænder eller andre beslag. De bør placeres så højt som muligt, så de kan blive set.

90798

Powerbank

Ved strømsvigt på sejlbåden eller hvis du sejler rundt i en mindre jolle, så er en klassisk powerbank en god hjælp til at holde gang i smartphonen eller hvis du navigerer via en tablet. Så kan man lige så godt vælge en powerbank som også kan fungere som nødbelysning. Og så slår man to fluer eller havmyg med ét smæk. Denne model har flere forskellige former for lys (Kold, hvid, varm hvid og blitzlys)

Hvad skal man gøre uden strøm – så tag dine forholdsregler.

Lommelygte og søgelygte

Husk at have en kraftig lommelygte eller søgelygte ombord. Det skal være en lygte med lang rækkevidde. En god lygte bør altid være ombord. Specielt hvis du skal rode i motorrummet, finde ting og sager i dine opbevaringssteder og stuverum.

90797

En lommelygte eller en søgelygte - Lommelygten på billedet kan benyttes til at signalere til andre både.

En lygte kan også bruges til at holde øje med ting i vandet ved tusmørke eller en søgelygte hjælper med at holde øje i en nødssituation.

Læs mere om dæksbelysning i artiklen her>>

Kompas

Et godt gammeldags håndholdt kompas giver god mening at have med ombord, hvis alt andet svigter. Det lille kompas er også nemt at tage med i en eventuel redningsflåde.

90789

Flydeveste og redningsveste

Sikkerhed ombord går hånd i hånd med redningsveste. Men priserne på nogle af redningsvestene går lidt over de 500,- men du finder alle vestene i linket.

Udforsk udvalget af redningsveste

 

Biltema ønsker dig en fantastisk sejlersæson med sikkerheden helt i top.

Relaterede artikler

Stort udvalg af redningsveste

Stort udvalg af redningsveste

Find de rigtige redningsveste til hele familien.

Tilbring sommeren på båden

Tilbring sommeren på båden

Vi giver tips til en vidunderlig sommer til havs, for hele familien.

Rengøring af båden indvendig og udvendig

Rengøring af båden indvendig og udvendig

I den her artikel fokuserer vi på rengøring af fendere, teak og vandlinie.