Sådan gør du klar til sommeren udendørs

Sådan gør du klar til sommeren udendørs

Solen varmer, og det er på tide at gøre haven og de udendørs omgivelser klar til sommeren. Vi ser på, hvordan du kan gøre det nemt og billigt!

Få styr på hækken

Hækken skal plejes regelmæssigt, og hvis den har mistet faconen, er det kun en klipning, der hjælper. Med en elektrisk hækkeklipper bliver det nemmere at udføre det grove arbejde, mens en manuel hækkesaks sætter prikken over i'et og giver en perfekt hæk. 

Det, der falder ned på jorden, kan indsamles i en løv- og græsbeholder. Derefter kan du bruge en kompostkværn til at snitte kviste og grene under 4 cm i diameter. Resultatet kan bruges som strøelse under hækken eller andre planter. Stedsegrønne hække eller nøgne hække kan klippes om foråret, før knopperne kommer. Mange andre klippes bedst i juli-september. 
Et generelt tip er, at hækken skal være bredest i bunden, så planterne ikke bliver tynd i bunden, men at lyset når hele planten. Glem ikke beskyttelsesbriller, når du arbejder!

71526

Fin græsplæne

Det behøver ikke at være så svært at få en nyklippet og velplejet græsplæne, blot man har det rigtige udstyr. For eksempel er en mosfjerner/vertikalskærer et værktøj, der gør det lettere for græsplænen at optage vand, gødning og ilt. Fordelen ved vertikalskærer-funktionen er, at den skærer riller i plænen, så der kommer luft til græsrødderne. Derfor kaldes maskiner med to muligheder også plæneluftere. Den kan samle store mængder mos med blot et par runder i haven. 

Derefter kommer gødskningen. En spredevogn og græsgødning er alt, hvad du behøver for at sprede. Husk at vande gødningen efter spredningen, hvis det ikke regner. Fordel ca. 2,5 kg / 100 m2. 

Græsslåning

Hvis du ordner plænen om foråret, får du mindre arbejde i løbet af sommeren. Så behøver du kun at vande, når behovet opstår. En nyere græsplæne har godt af at blive vandet hyppigt, og fire-fem gange om dagen er den professionelle indstilling. En etableret græsplæne kan derimod modstå lidt tørke og behøver ikke at blive vandet så ofte, hvis den får tilstrækkeligt med vand pr. gang. Du kan nemt slippe for at bruge tid på vanding ved hjælp af en drypslange.

Forskellige plæneklippere

Når det gælder plæneklippere, er udvalget stort. Vi har alt fra små robotplæneklippere og græstrimmere til større plænetraktorer, afhængigt af din have og dine behov. 
Benzindrevne plæneklippere slår både højt og vådt græs, og de klarer også skråninger og tuer. Hvis du vælger en maskine med batteri, behøver du ikke bekymre dig om ledningen, og de er ofte også lidt mere støjsvage.
Elektriske plæneklippere udsender heller ikke udstødningsgasser, og de er nemme at vedligeholde, mens robotplæneklippere slår græsset uden din hjælp. En legetøjsplæneklipper gør ikke megen nytte på selve plænen, men den holder i det mindste børnene beskæftiget, mens du arbejder.

71534

Genialt maskinprogram

En græstrimmer er ideel til præcisionsarbejde i hjørner og kanter. En fordel er, at der fås maskiner med en fælles batteripakke, der giver dig mulighed for at bruge hækkeklipperen og græstrimmeren med samme batteri. Batteripakke og batterilader købes separat. 

Vores Multi-X serie

71530

Frisk terrassen op

Terrassen skal oftest efterses efter en kold vinter med lave temperaturer. Så er det smart at bruge en terrassevasker, der er skånsom, men samtidig renser terrassen effektivt. Terrassevaskere er ofte mere skånsomme mod overfladerne end højtryksrensere. Biltemas model kan nemt tilsluttes en højtryksrenser. 

71538

Terrasserens

Terrasserens er et godt supplement til rengøringen. Rensemidlet opløser snavs, vegetation og misfarvning. Terrasserens er også kraftigt, så det er ofte nødvendigt at behandle terrassen bagefter (når den er ren og tør) med terrassebejdse eller træolie. Ved normal vask kan der bruges husvask. Husk det rigtige blandingsforhold.

Tid til maling

Maling hører sammen med terrassearbejde og facadearbejde. Biltemas facademaling har fået topresultater i Folksams miljøtest og var en af tre, der blev betragtet som Godt Valg blandt 46 af markedets mest udbredte udendørs malinger.
Pro-penslen med vinklet skaft en praktisk populær pensel. Den er velegnet til alle typer maling og er velegnet, uanset om det er facaden, hegnet eller taget, der skal have et grundigt lag.

71543

For nogle er det tilstrækkeligt med en grundig vask af facaden i år. Med husvask får du overfladerne gjort rene, naturligvis også hvis du skal male bagefter. Brug en pensel eller en lavtrykssprøjte på større overflader. Et godt tip er at sprøjte vaskeopløsningen på nedefra og opefter, så der ikke kommer striber.
Brug en børste eller svamp til at fjerne det værste snavs, og skyl af med rigeligt vand. Hvis du skal male, er det vigtigt at lade det tørre grundigt først: Du kan male, når træværkets fugtindhold er lavere end 18%, og det kan du måle med en fugtmåler.

Vigtigt at tænke på:

  • Fugtniveauet i træet skal være under 18 %, og det er bedst at bruge en fugtmåler til at kontrollere. Mål flere steder, herunder udsatte områder som endetræ og skyggeområder for at få et korrekt resultat.

  • Det bedste malervejr er overskyet med en temperatur over 5 grader. Mal ikke i sollys – så kan malingen tørre for hurtigt og du risikerer pletter.

  • Mal ikke i regnvejr eller på dage med over 80 % luftfugtighed. Hvis du absolut skal male på en regnvejrsdag, kan du dog dække med en presenning.

Relaterede artikler

Den rigtige plæneklipper

Den rigtige plæneklipper

Hvem drømmer ikke om den perfekte grønne græsplæne? Og hvem overvejer ikke en eller to gange sit valg af plæneklipper for at ende med det bedste valg?

Det er tid til havearbejdet

Det er tid til havearbejdet

Foråret er over os, og haveejernes fingre kribler efter at komme i sving i haven. Få haveekspertens tips og tricks til, hvordan du kommer godt i gang med havearbejdet.

Gør terrassen forårsklar

Gør terrassen forårsklar

Foråret står for døren, og snart er tiden inde til hygge og afslapning på de danske terrasser. Få hus- og haveekspertens råd til, hvordan du får terrassen klar.