Biltemas solcellepaneler

Biltemas solcellepaneler

Biltemas transportable solcellepaneler er små og handy i brug og optager minimalt med plads ved opbevaring. Panelerne står sikkert og stabilt, og kan nemt placeres i en ret vinkel mod solen, så det lader optimalt.
Op- og nedmontering er nem og hurtig, hvilket gør bærbare paneler velegnede til brug i mange forskellige sammenhænge. Biltema har flere typer solcellepaneler. Du finder paneler, der kan oplade bilbatteriet naturligt via solens stråler, uanset hvor du befinder dig. Så slipper du for at finde bilen med tomt batteri. Solcellepanelet fungerer også på vinterdage, og lader med helt op til 75% effekt selv i overskyet vejr - men husk at panelet ikke er vandtæt og bør ikke bruges i regnvejr. Vi har også solcellepaneler, der kan levere strøm til båd, camping og campervan, eller på campingture med telt via et eksternt bilbatteri. I et fritidshus uden strøm, såsom jagthytter eller kolonihaver, kan solcellepanelet også give lidt ekstra komfort.
Vores solcellepaneler er indbygget i beskyttende væske til opladning af 12/24 V batterier og kan omskiftes mellem 12 og 24V. Se den enkelte vare for tekniske specifikationer og effekt.

Sådan fungerer solceller

Solceller fungerer kort sagt ved at de overfører energi fra sollys direkte til elektrisk strøm gennem den fotoelektriske effekt, der blev opdaget i 1839. Solens energiindstråling til jorden er faktisk flere tusinde gange større end den total energimængde som alle mennesker i verden bruger hvert år. Solenergien er en fornybar ressource, der er nogenlunde jævnt fordelt i hele verden, og dermed er solenergibaserede kraftanlæg også et miljøvenligt alternativ til strøm baseret på ikke-fornybare ressourcer.

Den lidt mere avancerede forklaring på solcellepaneler, er at solcellerne omdanner lyset og ikke selv indstrålingen, til jævnstrøm. Det sker gennem grundstoffet silicium, der indgår i solcellepaneler og fungerer som såkaldt halvleder. I en halvleder kan strømmen kun ledes i en retning. Det betyder at når elektronerne i siliciummet får tilført energi, kan de kun bevæge sig i en retning og opfører sig så som ensrettet elektrisk strøm. Jævnstrømmen skal omdannes til vekselstrøm gennem en inverter for at kunne bruges i stikkontakter. Mange mindre solcellepaneler skal også tilsluttes en spændingsomformer, så strømmen har den korrekte spænding.

Solceller kan udnytte op til 20% af energien fra sollyset, men der forskes intenst i at producere solceller, der kan udnytte større dele af energien.

Solcellepaneler fungerer også på de nordiske breddegrader, hvor solen ikke altid skinner. Selvom det er let overskyet, mister paneler kun en lille del af sin ladeeffekt.
I forhold til panelets effekter er det vigtigste faktisk panelets vinkel mod solen. Det bør stå i en vinkel på 90 grader mod solen for at opnå optimal virkning. Jo lavere under 90 grader vinklen kommer, jo dårligere bliver ladekapaciteten.

Vores solcellepaneler er såkaldte off-grid paneler, der lagrer strømmen i batterier. De kan ikke tilsluttes el-nettet, men bruges til at producere strøm direkte til apparater eller til opladning af batterier. Solceller er støjfri, uden bevægelige dele og med minimal vedligeholdelse. Passer man godt på solcellepaneler, har de en meget lang levetid og kan spare op til ½ ton CO2 pr 10 m2 solcellepanel om året.

Sådan bruger du et solcellepanel

Solcellepanelet tages i brug ved at opstille panelet i en ret vinkel mod solen og tilslutte medfølgende kabler samt evt. spændingsomformer, kabler, fordelerudtag og stikkontakt. Bruges paneler i længere tid eller er opstillet mere eller mindre permanent, er det en god idé at benytte en opladningsregulator for at sikre at batterier ikke overoplades. Husk altid at læse medfølgende manualer, så du anvender solcelleanlægget korrekt og sikkert. Manualer til montering, drift og vedligehold af de enkelte paneler kan også findes online.

Panelerne skal have en kapacitet, der svarer til det elektriske apparats strømforbrug. De fleste bærbare paneler kan ikke give strøm til større elektriske apparater som TV, computer eller køkkenapparater. Derimod kan bærbare solcellepaneler sikre at du kan oplade mindre apparater som mobiltelefon, radio, små læselamper, kamera, tovejs jagtradio, GPS, batterier  til småapparater og andet udstyr, der er praktisk at have, men hurtigt løber tør for strøm. Se effekten for det enkelte panel under specifikationer og tjek hvor meget strøm dine apparater bruger, før du slutter dem til. Et solcellepanel med 10w effekt kan som udgangspunkt benyttes til at oplade et enkelt mindre apparat, mens større husholdningsapparater skal bruge 40w eller derover.

Herunder kan du se Biltemas udvalg af forskellige typer solpaneler.