At huske på ved bådoplægning og bådoptagning

At huske på ved bådoplægning og bådoptagning

Når efteråret venter rundt om hjørnet, og det er tid for alle bådejere at begynde at tænke på optagning af båden og vinteropbevaring, så er der nogle ting man bør huske på. Af den årsag har vi her samlet 6 tips, der kan være gode at overveje før du går i gang med at tage båden op af vandet, samt enkelte ting du bør kontrollere når båden lige er kommet op.

Det er en god idé ikke at vente for længe med at tage båden op, for når minusgraderne begynder at komme, er der normalt kø ved optagningspladserne. Husk at bestille tid til optagning i god tid.

1. Vinterkonservering og frostsikring

Bådmotor

En bådmotor som ikke er konserveret, kan tage skade i frostvejr. Det vand der er i motorens kølesystem kan fryse til is, og det har motoren ikke godt af. Hvis du aldrig har vinterkonserveret en motor før, er det vigtigt, at du har motorens manual ved din side. Der er ofte guider til, hvordan en frostsikring og et olieskift foretages på netop din bådmotor.

90718

Frostsikring af marinetoilet og vandsystem

Der er god chance for at frost gør skade de steder på båden, hvor der er vand. Når vand fryser udvider det sig, hvilket kan skade WCér og tilhørende vandrør ombord. Derfor bør vandsystemer ombord frostsikres. Dette kan gøres på to måder. Tøm enten hele vandsystemet for vand, så intet kan fryse eller også hældes der frostvæske i systemet, som sænker frysepunktet. Begge metoder er velfungerende og kan også benyttes i kombination. Du skal tømme det du kan tømme og blæs slange tørre. Og benyt så en frostvæske de steder hvor det ikke kan lade sig gøre at tømme vandet ud.

90717

2. Opklodsning og bådstøtter på land

Det vigtige at sikre sig, når båden er hævet/klodset op, er at den er sikker og har en jævn vægtfordeling. Med bådstøtter er det lettere at sikre god stabilitet, så båden kan modstå både efterårsstorm og snestorm. Stabilitet og jævn vægtfordeling er vigtig, selv når det gælder mindre både, der er opbevaret på en bådtrailer.

90719

3. Kontrollér bådens tilstand

Når båden er sikkert på plads, er det tid til at gennemgå bådens tilstand. Ridser og andre skader, der er opstået i løbet af sæsonen, kan slibes ned om efteråret. Disse kan tørre under vinteropbevaringen og derefter repareres om foråret, inden båden søsættes igen.

Det er også en god ide at kontrollere fald og tovvæk for brud og skader når båden er taget op af vandet, så man kan udskifte med nyt.

4. Rengør båden

Fjern alger, skaller og andet groft snavs fra bunden. Her kan det være lettere at have en tryksprøjte, et godt rengøringsmiddel og en svamp ved hånden. Husk også at rengøre dækket for salt med en mild bådshampoo.

90720

Afrensningen af bådens bund bør gøres hurtigst efter båden er taget op af vandet. Dette er en god huskeregel, fordi snavs og alger er nemmere at fjerne med en højtryksrenser når de er fugtige. Ellers bliver rengøringsjobbet af bunden lidt som en skål havregryn man har glemt at vaske op fra dagen forinden. Rens bunden på din båd – hellere før end senere. Så har du også hurtigt et overblik over hvordan bunden har det – og om nye projekter venter med slibemaskinen.

Læs eventuelt vores artikel omkring maling af båden, hvor vi forklarer hvordan du maler over og under vandlinjen, og giver indsigt i vores produkter til maling af båden.

Maling af båden – få gode tips til bådmaling>>

 

5. Beskyt båden fra regn og sne

Overdæk båden med en bådpresenning eller et formsyet bådcover, og sørg for at bådpresenningen har en hældning for at undgå, at der samler sig vand som kan trække i båden, og på den måde giver ustabilitet. Undgå at overdække hele bådens rum og overflade med presenningen. Lidt luftgennemstrømning har båden godt af i det skiftende vejr henover vinteren!

90721

6. Glem ikke mad i køleskabet og sengetøjet!

Husk at tømme køleskabet og skuffer for mad og drikke, ellers får man måske en grøn overraskelse, hvis man først ser sin båd efter et stykke tid. Tør overflader og køleskabet af efter tømning. Det bliver du glad for når foråret kommer på ny.

Gør rent om læ

Giv båden en almindelig rengøring nede om læ, så den kan stå vinteren over. Dette bør gøres for at undgå at snavset tiltrækker fugt. Ved rengøring af overflader m.m. forhindrer du noget som er endnu værre end skidt, nemlig skimmel og mug. Mug og skimmel kan også medføre affarvninger som bliver ekstremt svære at vaske af.

Gør også dig selv den tjeneste at tømme båden for tøj og dyner og hynder, for at undgå at de bliver ødelagt af fugt. Er der fin ventilation, kan du nøjes med at stille hynderne på højkant så de bliver ventileret på begge sider. Suppler eventuelt med en eller flere fugtfjernere som kan stå og arbejde mod fugten mens du ikke er på båden.

Relaterede artikler

Rengøring af båden indvendig og udvendig

Rengøring af båden indvendig og udvendig

I den her artikel fokuserer vi på rengøring af fendere, teak og vandlinie.

Brandsikkerhed på båden -  Sikkerhed ombord

Brandsikkerhed på båden - Sikkerhed ombord

I denne artikel kigger vi nærmere på hvilke situationer som kræver at du er ekstra opmærksom og hvilket brandsikkerhedsudstyr du bør have ombord på din båd.

EVA Teak - populært gulv til både

EVA Teak - populært gulv til både

I denne artikel ser vi på, hvordan man lægger EVA teakgulve og tilpasser det til din båd.