Rengøring af båd udvendig og indvendig - sådan renser du teak, fendere og vandlinie

Rengøring af båd udvendig og indvendig - sådan renser du teak, fendere og vandlinie

Når båden skal klargøres og rengøres udvendig og indvendig, samt på de mere udfordrende områder af skroget, kan det til tider være svært at opnå gode resultater. Fenderne, vandlinie og teak hører til blandt de mere udfordrende fokusområder, når båden skal rengøres. Disse steder på båden kan være hårdt angrebne af vind og vejr og derfor vanskelige at rense.

I denne artikel har vi fokus på disse tre områder af bådrengøringen, hvor vi viser Biltemas specialiserede bådplejeprodukter, og hvad der kan give dig et bedre resultat, når båden skal gøres klar eller blot skal have en rengøring i løbet af sæsonen.

Fenderne er en vigtig del af bådens udstyr

Fenderne på båden er helt fremme i frontlinjen, både ifht. at passe på båd og bro, men også ifht. vind og vejr. De har en meget synlig placering på båden, som er med til at påvirke bådens udtryk. De passer på båden og vil derfor ofte få slidmærker og aflejringer. Det er derfor vigtigt at rengøre og rense fenderne løbende. Her får du nogle gode tips til fenderrengøring:

  • Rens fenderne så hurtigt som muligt så snavset ikke når at få sat sig fast.
  • Anvend fender rens. Påfør det gerne med en mikrofiberklud og gnid snavset af i cirkulære bevægelser.
  • På de særligt vanskelige steder, kan rensningen gentages.
  • Hvis der er tale om meget kraftige aflejringer, som har arbejdet sig dybt ned i materialet, kan man med fordel forsøge at polere det væk med Marine Rubbing.
  • Når du er færdig med fenderrengøringen kan dte være en god idé at beskytte overfladen med voks, så overfladen bliver lukket af og nyt snavs har ekstra svært ved at sætte sig fast.
84123
84124

Teak rens og opfriskning af teak på din båd

Teak er en ofte anvendt træsort på en lang række bådtyper og træsorten er i flere år blevet ligestillet med sejlerlivet og det maritime miljø. Men dine teakplanker, teakdæk og teakmøbler lever et hårdt liv ombord på båden. Derfor er det nødvendigt at vedligeholde og rense teak ombord. Der kan være god økonomi at hente hvis man forsøger at rense det eksisterende, fordi et nyt teakdæk er et ret omkostningstungt projekt.

I Biltemas bådpleje-sortiment finder du både teak rens (Teak Cleaner) og teak lysner (Teak Brightener), som er to forskellige produkter der kan rense dit teakdæk eller andre teakdetaljer på båden og give dem nyt liv. Teak rensen er et alkalisk rensemiddel der renser i dybden på angrebet træ – f.eks. ved algebelægninger. Alt efter hvor hårdt at træet er angrebet, kan man benytte ferskvandsopløsninger fra 1:1 – 1:3. Teak Cleaneren skal påføres med børste på den tørre træflade, så det er muligt at gnide det ned i overfladen for at få snavset til at løfte sig. Lad det sidde i 2-3 minutter hvorefter man børster i årenes retning for at få en dybdegående rense-effekt. Det er vigtigt at du ikke lader teak rensen arbejde for længe og du skal derfor skylle det forarbejdede område med ferskvand inden ca. 10 minutter. Det er også vigtigt at undgå at dryppe med ufortyndet Teak Cleaner, da det kan give pletter. Teak Cleaneren er godkendt til anvendelse sammen med de mest brugte fugemasser på markedet, hvis du er det mindste i tvivl er det en god idé at teste dette på et lille område.

Det behandlede område efterbehandles med Teak Brightener, der er med til at give din teak sit oprindelige lyse look igen. Du påfører Teak Brightener med en svamp, børste eller svaber, og produktet skal herfeter virke i ca. fem minutter, hvorefter der skylles efter med rent vand.

Tip. Du bør påføre enten træolie eller lak som slutprodukt for at få den bedste beskyttelse af teaktræet.

84125

Teak Cleaner og Teak Brightener - Teak Cleaner og Teak Brightener er to effektive produkter der hjælper med at vedligeholde din teak ombord.

Vandlinie rens – få renset vandlinien på din båd

Vandlinien på båden er et besværligt sted at rengøre, og det er et område på skroget som ofte er udsat for begroninger og har en evne til at blive mere gulig end den øvrige del af båden. Vandlinie rens fra Biltema er et specialprodukt, lavet præcist til at rense området ved vandlinien. Produktet indeholder oxalsyre som har en god effekt overfor misfarvningerne. Vandlinie rens påføes skriget og gnides ind, hvorefter det skal have lov til at virke i ca. fem minutter. Derefter skylles der efter med rent vand. Er der et ekstra angrebet område, kan man gentage behandlingen, indtil man er tilfreds.

Kræver området ekstra knofedt og et alternativ kan det også være effektivt at anvende Marine Rubbing og derved polere området rent. Husk på, at uanset om du anvender vandlinie rens eller Marine Rubbing, så skal overfladen efterfølgende beskyttes med bådvoks.

Bonusinfo: Vi har også bådkaleche/sprayhoodrens til vask af kraftigere tekstiler såsom bådens kaleche. Dette er også en del af båden som er meget udsat i vind og vejr. Vil du beskytte din sprayhood lidt ekstra med imprægnering af kalechen på båden? Så bør du vælge en bådpresenningimprægnering fra hylden.

Fandt du ikke det produkt du søgte til din båd i vores artikel. Så udforsk alt til skrogpleje herunder.

 

Sortiment til skrogpleje>>

Relaterede artikler

Stort udvalg af redningsveste

Stort udvalg af redningsveste

Find de rigtige redningsveste til hele familien.

Værktøj til båden

Værktøj til båden

Se hvilket værktøj du bør have liggende ombord på båden.

Guide til valg af den perfekte pool

Guide til valg af den perfekte pool

Pools findes i mange størrelser og varianter. Ved du ikke hvilken du skal købe? Læs vores guide her!