Pas på bilbatteriet i vinterkulden

Pas på bilbatteriet i vinterkulden

Du bør følge disse trin for at få bilbatteriet til at fungere bedst muligt. Synes du det er koldt i øjeblikket? Det synes dit bilbatteri også. Når temperaturmåleren kryber ned under nul-linjen, bør du tænke lidt ekstra over, hvad du kan gøre for at hjælpe bilbatteriet til at fungere bedst muligt.

Mange bække små

At have en bil uden strøm er irriterende, men når temperaturen også er under minus, er det straks værre. I bedste fald er det meget ubelejligt at batteriet dør, i værste fald kan det være direkte farligt.

Moderne batterier aflades ikke så let som i "gamle dage", men det kan stadig ske. Og risikoen er meget større om vinteren, end i de varmere måneder af året. Vinterkulden forhindrer batteriet i at fungere optimalt. Hvis du ikke er forsigtig, kan det føre til problemer. En hyppig årsag til vejhjælpen kommer ud om vinteren er, at startbatteriet ikke giver nok strøm til at trække rundt i startmotoren, der ellers skulle give liv til benzin- eller dieselmotoren.

Elbiler har ikke dette problem, da de ikke har en startmotor. Ebiler kan dog også have deres eget 12 volt batteri, der har brug for vedligeholdelse.

Hård tid for batteriet

Der er flere årsager til, at kulden er en udfordring for bilbatterier. Sædeopvarmning og klimaanlæg eller blæser og varmeledninger i bagruden og spejle trækker ekstra strøm. Separat er dette ikke noget, der lægger meget stor belastning på batteriet, men sammen kan det være nok til at have en negativ effekt.

Dine kørevaner er en anden faktor, der påvirker batteriets ydeevne. Hvis du for det meste tager korte ture, f.eks. til og fra arbejde, oplades batteriet muligvis ikke korrekt. Så skal du være lidt ekstra forsigtig om vinteren.

Rart at have

Kulde betyder også, at et bilbatteri ikke oplades så effektivt som normalt. Utilstrækkelig opladning øger ikke kun risikoen for, at du sidder tilbage med en livløs bil, det forkorter også batteriets levetid.

En batterioplader er en god løsning på et fladt batteri. Selvom du ikke tidligere har oplevet problemer med batteriet, kan du oplade det en eller to gange om vinteren. Biltema har meget forskelligt at vælge imellem. Det er derfor op til dig, om du føler, at en enkel og ligetil oplader til et par hundrede kroner er nok, eller du ønsker at gå efter mere avancerede og kraftfulde varianter.

bilbatteri-body_950x660_3.jpg

En starthjælp kan vise sig at være guld værd at have i bilen. Det er en kompakt og kraftig strømkilde, som kan få bilen i gang igen, hvis batteriet af en eller anden årsag er flat. Hvis du gentagne gange har startproblemer, vil en starthjælp ikke være en varig løsning, men den kan i det mindste starte bilen, så du kan komme afsted og få undersøgt batteriet.

Renlighed er en dyd, også for bilbatterier. Du kan lide rene og pæne poler, så strømmen kan strømme uhindret. Rengør og smør polerne med syrefrit fedt(batteripolfedt). Dette forhindrer oxidering og sikrer god kontakt. Startkabler skal bestemt opbevares i bilen, helst med overspændingsbeskyttelse. Men her er det vigtigt at holde tungen lige i munden: Tidligere var reglen, at du skulle sætte plus på plus og minus på minus på den bil, der har brug for starthjælp. På de fleste moderne biler holder du dig dog væk fra den negative pol og finder i stedet for et sted på motoren, der har jordforbindelse. Nogle af nutidens biler har også deres egen "jordforbindelse", hvor du skal tilslutte startkablet. Hvis du laver en fejl, risikerer du at gøre stor skade. I værste fald afbrænder du den elektroniske "hjerne" på bilen og sætter alt elektronisk udstyr ud af spillet. Så taler vi om ekstremt dyre reparationer. Det er derfor bestemt værd at læse instruktionsbogen før du starter.

bilbatteri-body_950x580_2.jpg

Tåler at gå tør for strøm

Selvom du oplever et fladt batteri, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal købe et nyt. Nutidens batterier skal kunne modstå dette, også selvom batteriet måske svækkes lidt i forhold til den maksimale ydeevne. Batteriet skulle derfor fortsat kunne bruges, hvis du kan genoplade det.

Nogle mennesker vælger stadig at købe et nyt batteri og opbevare det gamle. Hvis du opbevarer det gamle batteri, skal du først kontrollere, at det er fuldt opladet. Alligevel vil det være en god idé at genoplade det engang imellem. Sørg for at batteriet er rent og pænt, når du lægger det væk og opbevar det i et tørt, køligt rum. Som nævnt er kulde skadeligt for batterier, men det skal heller ikke opbevares for varmt.

Relaterede artikler

Bruger du AdBlue® i din dieselbil?

Bruger du AdBlue® i din dieselbil?

Ejer du et moderne køretøj med dieselmotor? Så skal du fortsætte med at læse om vores AdBlue!

Kompostér mere

Kompostér mere

Du kan nemt forvandle dit haveaffald og madaffald til kompost på 1-2 år. Vi guider dig i hvordan du gør!

Specielværktøj til din bil

Specielværktøj til din bil

Find værktøj til de de fleste bilreparationer.