Lag på lag fra top til tå!

Lag på lag fra top til tå!

En dag ude i naturen er for mange den ultimative afslapning eller et spændende eventyr. Men den fredfyldte dag kan hurtigt ændre retning, hvis du begynder at fryse, eller ikke er klædt på til det uforudsete regnvejr, der pludselig kan komme.

Klæd dig efter vejret lyder det berømte ordsprog, og det har sikkert reddet dagen flere gange, end man kan huske? Det rigtige tøj til udflugten er en forudsætning for, at det skal blive en god dag, og for at alle skal holde humøret oppe. Ingen af os ønsker at fryse eller gå rundt og blive våde og risikere at pådrage sig en unødvendig forkølelse.

Så hvad skal man huske på, når man skal klæde sig på til en dag i naturen?

Ud over vejr og vind bestemmer aktiviteten selvfølgelig også, hvor meget og hvilket tøj du skal tage på. Du skal også tænke lag-på-lag.

67636

Telte - Opdag naturen ved teltning.

67638

Jagt - Begiv dig ud på jagt med hunden.

67637

Nyd - Tag på overnatning i skoven.

Lag-på-lag-metoden

De fleste aktiviteter i naturen har én ting til fælles, og det er, at det er en fordel at klæde sig på efter lag-på-lag-metoden. Så kan du nemt justere dit outfit, afhængigt af om du bliver for varm eller begynder at fryse.

Lag 1 – varmt og tørt med undertøj

Lag nummer et er det lag, du har tættest på kroppen. Det er det lag, der skal holde dig varm og tør indefra. Ofte består dette lag af undertøj, hvor materialet er afgørende for, hvordan det holder varmen, og hvor behageligt det er. Det skal være tøj, som du nemt kan bevæge dig i, og som er let at have på.

Det bedste er de typer undertøj, der er lavet af syntetisk materiale eller uld.

Syntetisk stof

Undertøj af syntetisk materiale transporterer hurtigt fugt og overskudsvarme bort og fungerer derfor perfekt ved fysisk aktivitet, hvor du sveder. Syntetisk stof er et slidstærkt materiale, hvilket betyder, at du får glæde af dit undertøj i lang tid.

Uld

Undertøj af uld er en fordel, når du for eksempel er ude på vandretur. Uldmaterialet absorberer den fugt, der dannes på kroppen, uden at du føler dig våd. Ulden transporterer nemlig fugtigheden bort fra huden og holder dig varm. Undertøj af uld er ekstra rart at bruge om vinteren, når det er koldt i luften. Uld er også et dejligt materiale at have på fødderne.

Her finder du vores varmende undertøj

Lag 2 - mellemlag der varmer

Udenpå undertøjet skal du bære det lag, der skal varme dig mest. Her kan du bruge en eller flere beklædningsgenstande, afhængigt af hvor koldt det er udenfor, og hvor tilbøjelig du er til at begynde at fryse. Som bekendt er en fordel ved lag-på-lag-metoden, at hvis du kommer til at tage for meget tøj på, kan du nemt tage et lag af i dagens løb. Og hvis du begynder at fryse igen? Ja, så skal du bare tage mere tøj på igen.

Ofte består det andet lag af fleece eller uld, der er to materialer, der varmer godt.

Fleece

En fleecejakke eller fleecetrøje varmer dejligt, fordi materialet er porøst og luftigt og dermed opvarmes af din egen kropsvarme. En fleecejakke er derfor ideel, hvis du er ude og skifter mellem at bevæge dig og sidde stille, da du får gavn af den overskudsvarme, der blev dannet, da du var aktiv.  Fleecemateriale er også effektivt, når det gælder om at transportere fugt bort.

Uld

Uld, i modsætning til fleece, er varmende i sig selv og behøver ikke nogen kropsvarme for at varme dig op. Derfor er en uldtrøje perfekt, når du er ude at fiske eller på jagt og måske sidder stille i længere perioder af dagen. Ulden absorberer også megen fugt, uden at du føler, at tøjet bliver vådt og tungt. 

Varm dig med en af vores fleecejakker

Lag 3 – den skal, der beskytter mod regn og vind

Det sidste lag, og også det yderste, er det lag, der skal beskytte dig mod vind, vand og kulde. Derfor skal tøjet helst være vind- og vandafvisende. Det er også vigtigt, at det sidste lag kan ånde, så du hverken bliver for varm eller for kold.

Outdoortøj til damer

Det yderste lag består normalt af en skaljakke, vildmarksjakke, regnjakke eller en foret jakke. Selvfølgelig indgår et par vildmarksbukser, regnbukser, overtræksbukser eller termobukser også i det ydre lag.

Du bør finde en jakke og bukser af moderne funktionsmateriale, der lader fugten fra kroppen og de inderste lag passere. Hvis du sidder stille og ikke sveder så meget i løbet af dagen, kan du også bære overtøj af vinyl, men husk på, at vinyl ikke er særlig åndbart, så ved aktivitet bliver der let lidt fugtigt og koldt inde ved kroppen.

Du bør overveje at finde en skal-overtøj med en høj hals, hætte og tilstrækkeligt lange ærmer og ben, så du ikke fryser på disse legemsdele, når du er ude.

Outdoortøj til herre

Relaterede artikler

Biltemas Fritidstøj

Biltemas Fritidstøj

Vi har fritidstøj til alle lejligheder. Se vores brede sortiment og find dine favoritter.

Udforsk vores sortiment af outdoortøj

Udforsk vores sortiment af outdoortøj

Find dit outdoortøj i vores sortiment. Vores outdoortøj er skabt til din aktive livstil, hvor funktion møder kvalitet.

Klæd dig på til jagt og fiskeri

Klæd dig på til jagt og fiskeri

Når du tager ud for at fiske eller jage er det vigtigt at du har det rigtige tøj på, så du hverken fryser eller bliver for varm.