Hvordan skal jeg belyse mit hjem med forskellige lyskilder?

Hvordan skal jeg belyse mit hjem med forskellige lyskilder?

Lys påvirker os mere, end vi tror. Alle rum har derfor brug for en eller anden form for belysning. Der findes flere typer lamper og lyskilder såsom halogen, lysstofrør, lavenergipærer og de nyeste LED. Alle funktionelle på deres egen måde, og nogle lidt ekstra stilfulde. I dag handler valget af lyskilder om mere end lyset. Driften er også vigtig. Og formen. Hos os hos Biltema finder du alt fra lysstofrør og halogenpærer til forskellige typer og former for LED-pærer. Men hvilken lyskilde skal jeg vælge, og hvad skal jeg overveje?

Belysning af mit hjem eller kontor

Belysning af et hjem eller kontor er ikke meget forskelligt fra, hvordan man tænker generelt. Det er vigtigt at rette lyset på en måde, så det skaber stemning og fungerer godt for den funktion, som rummet skal bruges til. Et rum har normalt brug for mere lys, end man tror. Det er vigtigt at sætte lys med den rigtige placering og nogle gange kombinere blødt lys og hårdt lys.


Grundlæggende belysning handler om at vælge det rigtige lys og forskellige typer lys. Resultatet vil være et godt lys, der vil fungere og blive opfattet som både funktionelt og godt. Det er bare et spørgsmål om at turde prøve, for der er ikke er noget, der er rigtigt og forkert.


Før du starter, kan det være nyttigt at spørge dig selv, hvordan du vil have, at lyset skal fungere og blive opfattet i det rum, du er i. Hvor kommer det naturlige lys fra? Skal jeg supplere det naturlige lys? Hvilken følelse skal lyset skabe i de omgivelser, jeg befinder mig i?


Det lys, der kommer ind gennem et vindue, kan man drage fordel af på forskellige måder, og rummets indretning påvirker lysstrømmen i rummet afhængigt af, hvordan rummet er indrettet med møbler, farver og materialer. Men hvad er så et godt lysdesign og belysning?


En god belysning er baseret på det naturlige lys, der findes i et rum eller i et miljø. Desuden er det vigtigt, at lamperne giver et lys, der supplerer de funktioner, du har i rummet. Ved at vælge den rigtige lampe og den rigtige type lyskilde kan du også skabe den rigtige atmosfære i rummet. Hvis du har en lampe og en lyskilde, der skaber kontraster i rummet, får du mere atmosfære og liv. Hvis du også supplerer med den rigtige farvetemperatur (kelvin), det vil sige giver rummet et koldt eller varmt lys, når du vælger lyskilder, forbedrer du atmosfæren endnu mere. Lysstyrken (lumen), dvs. hvor kraftigt en pære lyser, har også en virkning.

Valg af lamper indendørs

Det valg du skal foretage, når du vælger en lampe, der skal bruges indendørs, afhænger helt af den type belysning, der er behov for. Gode lamper gør et rum komplet og skaber en helhed, der er vigtig for fornemmelsen af rummet. Så vælg en lampe, der passer til den stil og indretning, som du vil sætte dit præg på, og som du vil nyde i mange år fremover.
Belysning med forskellige funktioner – hos os hos Biltema!
Lys påvirker os mere, end vi tror. Alle rum har derfor brug for en form for belysning, som er både funktionel, behagelig og omkostningseffektiv. For at forstå hvilken type belysning, du skal bruge, skal du vide, hvilken typer af belysning, der fås hos os hos Biltema.

Halogenpærer

Halogenpærer er ofte den perfekte erstatning for glødepærer. De giver et varmt lys med perfekt farvegengivelse ligesom glødepærer.
Halogenpærer genkendes let på deres specielle sokkel, der er to små stifter. Fordelen ved denne type pærer er, at lyset er betydeligt kraftigere end i almindelige glødepærer, på trods af, at de er små. Det skyldes blandt andet, at de lyser med fuld lysstyrke, straks de tændes. Derudover er de populære på grund af det smukke lys, de udsender. Lyskvaliteten føles lidt mere luksuriøs med en klarere glød, der giver glans til det, der er oplyst. Pærerne bruges mest fordelagtigt i præcist rettet belysning, hvor du vil fokusere på noget, som når du har brug for god arbejdsbelysning eller i en skabs-/reolenhed.
Som med vores andre pærer kan du også finde forskellige antal lumen og kelvin, når du køber halogenpærer. En halogenpære med et højt kelvintal giver et koldt skær, mens et lavere tal giver et varmere lys.

Halogenpærer bruges nu mindre og mindre på grund af deres relativt høje energiforbrug. Det er dog ikke rigtig muligt at finde et tilsvarende lys, der giver den samme krystalklare skær. Den, der ønsker et alternativ til klassiske halogenpærer, kan finde meget i vores sortiment hos Biltema. I dette tilfælde har vi for eksempel LED-pærer med normal form, stiftpærer med LED, kronepærer og andre typer LED-pærer.

LED-pærer

LED giver et lys, der er glimrende til både effektbelysning og f.eks. dekoration både i hjemmet og på kontoret. I dag er der mange LED-lyskilder med et behageligt varmt hvidt lys, der giver liv til din indretning og dit indendørs miljø.
LED-pærer er den bedste form af lavenergipærer, og de fås i mange forskellige varianter. I modsætning til halogen- og glødepærer bliver LED-pærer ikke varme. De kan således bruges på snæver plads, og levetiden kan være op til 10 gange længere. LED-pærer giver også en fin farvegengivelse og god spredning.
I vores brede sortiment finder du E27, E14, GU10, G9 og alle andre typer i forskellige udformninger. Vi har mange forskellige LED-pærer, der passer til dit hjem og miljø, såsom:

  • Dekorationspærer
  • Globepærer
  • Kronepærer
  • Normale pærer
  • Pæreformede pærer
  • Rundstrålende pærer
  • Rørpærer
  • Specialpærer
  • Spotpærer
  • Stiftpærer

Hvis du også ønsker at indkoble en lysdæmper i din belysning, kan du naturligvis også få dæmpbare LED-lyskilder hos os hos Biltema.

Lysrør

Til at få så meget lys som muligt i lang tid er lysstofrør det mest pålidelige valg. Lysstofrør giver en utrolig mængde elektrisk lys over hele verden. Af økonomiske årsager er lysstofrør derfor det oplagte valg i de fleste større lokaler som industrier, skoler og kontorer, men de er også gode at sætte i køkkenet, garagen eller opbevaringsrummet. Det skyldes den høje lysstyrke kombineret med et lavt energiforbrug. Man plejer at sige, at et lysstofrør kun bruger en femtedel af den strøm, som en glødepære kræver for at levere den samme lysmængde.
Der findes to typer af lysrør: fluorescerende lysstofrør og LED. Det fluorescerende er rundstrålende, hvilket indebærer, at lyset udsendes fra hele røret og reflekteres i armaturets reflektor for at give god spredning. Dog skal reflektoren rengøres regelmæssigt, og lysstofrørets levetid er kortere end LED-lysrørene, der er et mere energieffektivt og miljøvenligt alternativ. Hvis du skifter fra fluorescerende til LED, skal glimtænderen i armaturet udskiftes med en medfølgende LED-starter.

Hos Biltema finder du modeller som T5, T8 og bordbelysning af forskellige typer. De fås i forskellige længder, med forskellige lysstyrker samt forskellige farvetemperaturer (blødt, varmt hvidt lys eller lidt kraftigere og koldere lys), afhængigt af, hvordan du har brug for at lyssætte dit miljø.
Hvilken slags belysning skal jeg vælge for at få den rigtige belysning i mit miljø?
Lyset påvirker os mere, end vi tror. Alle rum har derfor brug for en form for belysning, som er både funktionel, behagelig og omkostningseffektiv. Lys skaber tryghed og bidrager samtidig med en rar og hyggelig atmosfære. Lys hjælper dig kort og godt med at gøre, hvad du vil, når du vil, og hvor du vil.

Her er nogle korte tips om, hvilken type belysning du skal vælge afhængigt af det miljø, du befinder dig i.

Læsebelysning

Vælg en LED-lyskilde med en lysstyrke på 430 – 1.000 lumen og en farvetemperatur på 2.500 – 4.000 kelvin. Lyset i rummet skal være jævnt og ikke for kraftigt. Vælg derfor helst lamper med en god og konstant lysstyrke, der f.eks. oplyser hele eller den del af det rum, du sidder og læser eller arbejder i.

Badeværelsesbelysning

Vælg en LED-lyskilde, lavenergilampe eller et lysrør, der giver en god, generel belysning i badeværelset. Den bør have en lysstyrke på 430 – 800 lumen og en farvetemperatur på 2.500 – 3.000 kelvin. Til make-up lys anbefaler vi en lyskilde, der giver op til 4.000 kelvin, hvilket øger kontrasten i ansigtet. Vi anbefaler også, at lyskilderne er dæmpbare.

Stue- og middagsbelysning

LED-lyskilder med en lysstyrke på 125 – 800 lumen og en farvetemperatur på 2.500 – 3.000 kelvin. Hvis du vil have ekstra godt lys, skal du vælge en lyskilde med 1.000 lumen. I stuen er det godt at have et varmere og blødere lys. Du kan placere flere lyspunkter, afhængigt af, om du har brug for at tilpasse lyset til, at du skal læse, se tv, spise eller lege. For at bidrage til hyggelige og romantiske middage eller en kaffepause i stearinlysets skær anbefaler vi, at du bruger en dæmpbar lyskilde. Her anbefaler vi stemningspærer i form af halogenpærer, bestemte passende LED-pærer og lavenergipærer.

Generel belysning

LED-pærer med en lysstyrke på 430 – 800 lumen og en farvetemperatur på 2 500 – 3.000 kelvin. Hvis du har brug for kraftigere lys i rummet, skal du vælge en lyskilde på omkring 1.000 lumen. Hvis du har halogen-spotlights, er det muligt at erstatte nogle af dem, der findes på markedet, med LED-lyskilder. Der findes også LED-lyskilder, der kan dæmpes.

Dimmerbelysning

Alle halogenlyskilder kan dæmpes. De fleste LED-lyskilder kan også dæmpes. Halogenlyskildernes lysefarve bliver varmere, når du dæmper dem, men de fleste LED-lyskilder har konstant farvetemperatur uanset lysets styrke.

Arbejdsbelysning

Vælg LED-pærer med et koldt hvidt lys, der kan være op til 4.000 kelvin, hvilket giver større kontrast på det, du arbejder med.

Stemningsbelysning

LED-lyskilder med en lysstyrke på 125 – 470 lumen og en farvetemperatur på 2 500 – 3.000 kelvin.

Køkkenbelysning og madlavningsbelysning

Køkkenet er blevet et sted, hvor der sker mange forskellige ting, der ikke altid har med madlavning at gøre. Det er derfor vigtigt at få et godt arbejdslys med lyspunkter, der kan tændes, slukkes eller dæmpes uafhængigt af hinanden. Pærernes lysstyrke kan være 750 – 1.000 lumen og have en farvetemperatur på 2.700 – 4.000 kelvin.

På de steder i køkkenet, hvor selve madlavningen sker, kan du med fordel vælge forskellige typer pærer såsom LED-lyskilder, lavenergipærer, lysstofrør eller halogenpærer. Pærerne skal have en god farvegengivelse, en lysstyrke på 430 – 800 lumen og en farvetemperatur på 2 500 – 3.000 kelvin. Lamperne kan placeres, så de giver lys fra to forskellige sider, netop for at give de bedste betingelser for at arbejde i køkkenet.