Svejsning – hvordan svejser man?

Svejsning – hvordan svejser man?

At have din egen svejser betyder, at du kan sammenføje og svejse ting sammen på egen hånd. Alt, hvad du behøver, er den rigtige type svejser, det rigtige udstyr, erfaring og en rigtig sikkerhedstankegang. Glem ikke, at du også skal have en ildslukker ved hånden, når du svejser!

Før vi går videre med de forskellige svejsemetoder og sikkerhedsaspekter, som du skal huske på, når du svejser.

Lad os starte med at besvare spørgsmålet, hvad er svejsning?

Ved svejsning sammenføjes forskellige emner ved opvarmning. Varmekilden ved svejsning er normalt en elektrisk lysbue, hvor strømmen kommer fra en svejsestrømkilde/svejseomformer.

Før svejsning påbegyndes, skal emnet forberedes med en passende svejsefuge, for eksempel med en V-fuge.

Normalt smeltes et tilsatsmateriale, såsom en svejsetråd eller rørelektrode, ned i svejsefugen gennem en svejsepistol (MIG/MAG-svejsning) eller med en manuelt fremført svejseelektrode (MMA-svejsning). Under svejsningen smelter lysbuen kanterne af svejsefugen og tilsatsmaterialet, hvorved den danner et smeltebad.

Vores sortiment af svejseudstyr

Forskellige svejsemetoder

De mest udbredte svejsemetoder er MIG, MAG, TIG og MMA.

Når du skal vælge en svejser, skal du tage udgangspunkt i det materiale, du skal svejse, dets tykkelse og det ønskede visuelle kvalitetskrav til den færdige svejsesøm.

Hvis det er stål, du skal svejse i, kan du bruge næsten enhver type svejser, men hvis det for eksempel er tyndt aluminium, skal du være omhyggelig med, hvilken svejser du bruger. Det skyldes, at jo tykkere metaller du skal svejse, jo højere spænding skal svejseren have.

MMA-svejsere

MMA-svejsere indebærer en manuel svejseproces, hvor du bruger en svejseelektrode, der bliver kortere og kortere under svejsning. Som følge heraf skal svejseelektroden føres manuelt tættere på emnet, så afstanden mellem svejseelektroden og emnet ikke ændres. Fordelene ved en MMA-svejser er, at du ikke har brug for nogen beskyttelsesgas.

Brug en MMA-svejser til svejsning i:

 • Kulstofstål
 • Støbejern
 • Rustfrit stål

MIG/MAG-svejsere

Ved svejsning med MIG- og MAG-svejsere smeltes en trådelektrode ned i svejsefugen ved hjælp af en svejsepistol. Trådelektroden føres automatisk frem gennem en slangepakke til en svejsepistol, hvor den smeltes sammen med emnet. Den lysbue, der opstår mellem trådelektroden og emnet, beskyttes af en inaktiv gas (MIG) eller en aktiv gas (MAG). Biltemas MIG/MAG-svejsere kan også bruges uden gas, men så skal du bruge en trådelektrode med flusmiddel.

Brug en MIG/MAG-svejser til svejsning i:

 • Tyndplade
 • Ulegeret stål
 • Lavtlegeret stål
 • Rustfrit stål
 • Aluminiumlegeringer

TIG-svejsere

Du skal bruge en TIG-svejser, hvis du skal foretage svejsning, der kræver, at du er meget præcis og omhyggelig.

Ved TIG-svejsning skabes der en lysbue mellem en ikke-smeltende wolframelektrode og et emne. Varmen opstår, fordi der skabes en "kortslutning" mellem den genstand, der svejses, og elektroden. Eventuelt tilsatsmateriale tilføres manuelt i fugen med den ene hånd, mens man med den anden hånd styrer elektroden. Der skal bruges beskyttelsesgas til at beskytte svejsebadet, f.eks. argon.

Brug en TIG-svejser til svejsning i:

 • Tyndplade
 • Tyk plade
 • Legeret stål
 • Rustfrit stål
 • Aluminium

Vores udvalg af svejseapparater

Svejs sikkert

Når du svejser derhjemme, er det vigtigt at huske på, at svejsearbejde indebærer høje temperaturer, så det hører til kategorien varmt arbejde, hvilket betyder, at der blandt andet er risiko for gnister og en øget brandrisiko. I det professionelle liv skal man have en bestemt certificering i varmt arbejde, hvor der er en klar lovgivningsmæssig ramme. Disse regler kan være gode at kende, også som privatperson, sammen med sund fornuft, inden du går i gang med at svejse.

Hvis du skal svejse hjemme i garagen, skal du først sørge for, at du har ryddet letantændelige materialer af vejen. Sørg for, at sådanne materialer er langt fra dit arbejdsområde, idet en MIG/MAG-svejser kan give glødende gnister i op til 2 meters afstand. Materialer, som du skal være ekstra opmærksom på at flytte, omfatter papir, papkasser, træmaterialer, brændstof- og oliebeholdere, støv og spåner. Derudover skal du altid have en ildslukker lige ved hånden, og det kan være en god idé at dække indretning, der ikke kan flyttes, med et brandtæppe.

Vores sortiment indenfor brandsikkerhed

Tag en pause

Glem ikke, at det hurtigt kan blive meget varmt ved svejsning, så hold pause en gang imellem. Kontroller dine omgivelser, se efter, at det ikke ryger nogen steder eller lugter mærkeligt.

Beskyttelsesbeklædning- og udstyr til svejsning

Der er en lang række risikofaktorer, når det drejer sig om svejsning. Den lysbue, der dannes, udsender et meget kraftigt lys og ultraviolet stråling, der kan beskadige dine øjne. Desuden kan stænk af det smeltede metal eller gnister fra svejsningen forårsage forbrændinger, og de udgør også brandfare for dine omgivelser.  Sørg derfor altid for at bære en svejsehjelm, der beskytter dine øjne, ører og ansigt, når du svejser. Du bør også altid bære slidstærke og varmebestandige svejsehandsker for at beskytte dine hænder. Sørg også for, at du har brandsikkert tøj på, der beskytter din krop mod varme gnister.

Vores beskyttelsesudstyr til svejsning

Relaterede artikler

Guide - vælg rigtigt elværktøj

Guide - vælg rigtigt elværktøj

Her guider vi dig til nogle af de elværktøjer som er gode at have derhjemme, og som du finder i vores smarte MultiX-serie 18V.

Sådan monterer du din tagafvanding

Sådan monterer du din tagafvanding

Hvordan monterer man tagrender? og hvad skal man huske? Vi hjælper dig, det er ikke så svært.

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Vi guider dig i hvordan du skaber dit drømmebadeværelse.