Lær at skifte hjul i ni enkle trin

Lær at skifte hjul i ni enkle trin

Vintersæsonen venter rundt om hjørnet og det betyder selvfølgelig et hjulskift på bilen. Her kommer en nyttig guide til hvordan du selv kan skifte hjul på din bil. For at få de bedste forudsætninger for et vellykket hjulskifte anbefaler vi at begynde med et par arbejdshandsker og en arbejdslampe.

1. Du begynder med at placere bilen på et plant underlag, sæt i gear og sørg for at trække håndbremsen for at forhindre at bilen triller.

TIP!
Benyt en arbejdsmåtte mens du gennemfører de kommende trin, så knæene ikke tager skade.

2. Inden du hejser bilen op kan du løsne boltene lidt. Fordelen er at hjulene ikke kan rotere, i og med at de stadig står på jorden. Anvend en hjulnøgle eller eventuelt en krydsnøgle.

TIP!
Hvis du drejer teleskophåndtaget på hjulmøtrikspænderen så får du mere kraft og kan tage ordentligt fat.

3. Derefter placerer du donkraften ved det hjul som skal skiftes. I bilens instruktionsbog finder du det præcise punkt hvor du skal placere den i forhold til dækket. Derefter hejser du forsigtigt bilen op så hjulets underkant er fri fra jorden.

4. For sikkerhedens skyld anbefaler vi at du placerer en justerbar buk som kan håndtere bilens vægt, hvis donkraften ikke kan holde vægten oppe. Den skal placeres mellem donkraften og dækket. Forhøj sidenhen bukken så tæt på bilens tærskel kant som muligt og sikre positionen med låsebeslaget.

5. NU er det tid til at løsne boltene på hjulhuset, anvend hjulnøglen. Løft derefter hjulet af når du har fjernet boltene.

TIP!
For lettere skruning kan du investere i en hjulmøtrikspænder og til den behøves en kabeltromle.

Hvis hjulet er svært at få af så plejer det at hjælpe at banke lidt rundt på dækket, så burde det være lettere at løsne.

6. Næste trin er at rengøre hjulnavet med en fælgbørste og påføre et tyndt lag kobberpasta på både hjulnavet og gevindene. Så hænger du det nye hjul på. Her er det vigtigt at se om boltmønstret passer. Derefter skruer du i boltene med hånden, eller anvend toppen fra hjulmøtrikspænderen, alternativt en momentnøgle med hjulspændertop.

7. Nu har du skiftet det første hjul og det er tid til at sænke bilen ned. Start med at sænke bukken og fjerne den. Derefter begynder du forsigtigt at sænke bilen ned med donkraften.

8. Når bilen atter står på jorden med alle fire hjul så skal boltene spændes med det rette moment ved hjælp af momentnøgle med en hjulmøtriktop. Spørg dit værksted om det rette moment. Spænd hver bolt med hjulmøtrikspænderen og tag næste bolt i mønstret af en stjerne for det bedste og sikreste resultat.

TIP!
For at det skal være lettere ved næste hjulskifte så anbefaler vi at benytte et dækmærkesæt. Det anvendes for at afmærke hvor det aftagne hjul har siddet på bilen før og for at det ved næste montering skal placeres med rigtig rotationsretning. Placer derefter hjulene på et dækstativ for at opbevare dem til næste sæson.

9. For at hjulene skal holde sig i god stand er det en god ide at pudse og rengøre dem inden det er tid til opbevaring. Rengør hjulene med fælgrengøring og affedtningsmiddel, Afslut med fælgvoks og dækglans. Fort bedt opbevaring anbefales det at opbevare hjulene på et mørkt sted uden direkte sollys, ellers risikerer dækkene at tørre ud.

Gentag processen på de resterende hjul og giv dig selv ros for at have udført et sikkert hjulskifte på din bil. Husk at du skal efterspænde boltene når bilen har kørt ca. 30 km efter du har skiftet hjul.

Dækstativ på hjul, 41-289, arbejdsmåtte sammenfoldelig, 19-0011 og donkraft, 15-784.

Hjulmøtrikspænder 17-185, momentnøgle 10-241, og arbejdshandsker 38-2955-38-2957.

Bukke 2 stk., 15-808.