Sådan skifter du nemt selv til sommerdæk

Sådan skifter du nemt selv til sommerdæk

Vejret er ved at blive varmere, og det betyder tid til dækskifte. Det behøver dog ikke at resultere i en dyr mekanikerregning, for du kan sagtens selv skifte dine vinterdæk til sommerdæk.

Ligesom det ikke er en god idé at køre med sommerdæk om vinteren, er vinterdæk dårlige om sommeren. De varme veje slider hårdt på vinterdækkene, fordi de ikke er egnet til sommerens høje temperaturer, og de forkerte dæk har også en negativ effekt på brændstoføkonomien.

Vil man passe på sine dæk og sørge for sin egen sikkerhed, er dækskifte to gange årligt en nødvendighed. Man kan selvfølgelig lade mekanikeren gøre det, men ønsker man at spare den udgift, kan man sagtens selv foretage hjulskift. Og man behøver kun investere i udstyr til dækskifte en enkelt gang, siger Nis Kornum, der er bilekspert hos Biltema i Holbæk.

Han anbefaler følgende guide til, hvordan du selv skifter dæk på din bil.

1. Find løftepunkter

Træk håndbremsen, sæt bilen i gear, og placér en donkraft på bilens løftepunkter, som findes omkring tyve centimeter fra selve hjulet. Er du i tvivl om, hvor løftepunkterne er, står det ofte i bilens manual.

2. Fjern hjulene

Start med at hæve bilen blot en lille smule, så du kan løsne boltene på det første hjul en anelse. Er boltene genstridige, kan du overveje at anskaffe en hjulmøtrikspænder, som kan lette arbejdet. Herefter hæves bilen cirka tre centimeter over jorden, og det første hjul kan løsnes helt ved at skrue på boltene.

3. Sæt nyt dæk på

Herefter monteres hjulet med sommerdæk og boltene spændefast, inden du igen sænker bilen.

4. Spænd til

Første hjul skal nu spændes til, og her kan man med fordel bruge en momentnøgle, der kan spænde med den kraft, også kaldet det moment, der passer til den enkelte bil. Den information findes oftest i bilens manual.

5. Spænd på kryds

Hjulboltene skal spændes på kryds. Det vil sige, at man spænder bolten overfor, frem for den ved siden af. Gør det ad to omgange, så du er sikker på, at sommerdækket er spændt ordentligt fast, så hjulet ikke risikerer at falde af.

6. Tjek dæktrykket

Til sidst tjekker du dæktrykket ved hjælp af en dæktryksmåler og monterer hjulkapslen igen. Bilens dæktryk kan ligeledes findes i manualen til bilen. Gentag proceduren på de øvrige dæk – og så har du fået skiftet fra vinter til sommerdæk.

 

Biltema er en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk