Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Special batterier til lidt ekstra

Batterier er noget, de færreste tænker over, medmindre de ikke virker. Der kan være forskellige grunde til, at batterier ikke fungerer. Du har måske behov for andre batterier, end dem man finder i den typiske dagligvareforretning. Hvis du har brug for en længere levetid på dit batteri til kameraet, eller du har brug for et batteri til en ny røgalarm, så er special batterier kategorien til dig.

Når du køber special batterier, er det dog vigtigt at kende til de forskellige betegnelser og betydninger. Har du et kendskab til batterityper og brugsanvisninger, kan du både spare penge og tid på selve købet samt få mest ud af dit special batteri. Er du i tvivl om hvilken type special batterier, du har brug for, eller du bare gerne vil have svar på et spørgsmål angående special batterier, kan du altid komme ned i din lokale Biltema, hvor vi står klar til at hjælpe.

Godt at vide om special batterier

Der findes mange typer special batterier, som har forskellige fordele og ulemper. Overordnet findes der to kategorier af batterier - primære og sekundære batterier. Special batterier som LR12-batterier og batterier til alarmer er primære batterier, da de ikke kan genoplades. Sekundære batterier kan genoplades og bliver benyttet i rigtig mange ting i hverdagen, bl.a. smartphones og digital kameraer.

Hvad er et LR12-batteri og hvordan virker en adapter?

LR12-batterier er special batterier, som typisk bruges til ældre typer af ringeklokker men findes også i ældre ure og lygter. En adapter, der virker som et LR12-batteri, skal bruge 3 AA-batterier og har en elektrisk spænding på 4,5 Volt.

Volt er et udtryk for, hvor stor effekt batteriet præsterer. Jo mere strøm et apparat har brug for, jo flere Volt skal batteriet kunne præstere. Et AA-batteri kan udsende 1,5 Volt og tre AA-batterier giver tilsammen de 4,5 Volt, som LR12-batteriadapteren skal kunne præstere for at fungere som et LR12-batteri.

Hvordan er special batterier til alarmer anderledes?

Batterier til alarmer er anderledes, fordi deres holdbarhed skal være væsentlig bedre end det normale AA-batteri. Special batterier til alarmer har ofte et større temperaturinterval, som de kan operere inden for, omkring -40 til +60 grader celsius. En af kendetegnene ved special batterier til alarmer er den længere levetid, som i visse tilfælde er hele 10 års levetid. Det gælder dog kun, hvis batterierne anvendes i brandalarmer, og skal stå i produktbeskrivelsen. 

Før du køber special batterier

Når du skal vælge en kategori af batterier, kan du med fordel overveje formålet med batteriet før køb. Skal batterierne have lang holdbarhed, skal de bruges i mere ekstreme vejrforhold, eller skal de som minimum kunne genoplades mange gange? Det er også en god idé at kende til forskellige relevante betegnelser om batterier. På den måde ved du mere om, hvad du får for dine penge.  Vi oplister her en række betegnelser, som du kan støde på, når du køber batterier:

Alkaliske batterier er den mest brugte batteritype i en husholdning. Går du ned i dit lokale supermarked og køber de billigste AAA-batterier, du kan finde, så er det med stor sandsynlighed alkaliske batterier. Alkaliske batterier har høj strømmodstand, energitæthed og en relativt lang levetid i udstyr, som ikke bruger meget strøm over længere tid. Alkaliske batterier er en god standardløsning, hvis du f.eks.bare skal bruge nye batterier til din fjernbetjening.

mAh står for milli-ampere-timer. Det er et udtryk for, hvor stor en kapacitet et batteri har til at lagre strøm. Når du køber et special batteri med ekstra lang levetid, så er levetiden som oftest udregnet både ud fra den kemiske sammensætning i batteriet, det antal volt batteriet skal levere og selve kapaciteten i milli-ampere-timer. Derfor har special batterier med lang levetid til f.eks. alarmer ofte en del flere mAh end mere almindelige batterityper som alkaliske batterier.

Litium er et grundstof, som forekommer frit i naturen. Litium bliver brugt i flere forskellige batterityper - en af de mest kendte er Li-ion batteriet, som anvendes i smartphones. Nogle litium batterier er genopladelige, mens andre ikke er. De special batterier, du ser her på siden, er primære engangsbatterier og kan ikke genoplades. Litium batterier i knapcelle batterier eller AA-batterier kan producere spændinger mellem 1,5 og 3 Volt. Litium batterier har generelt længere holdbarhed og er bedre til apparater med et lidt højere strømforbrug over længere tid, end alkaliske batterier er.