Engangsbatterier kan være både alkaliske batterier med den cylinderform, som vi er vant til, eller de kan være knapcellebatterier med lithium. De alkaliske batterier er gode til at holde strøm i længere tid ad gangen ved lavt strømforbrug i det pågældende udstyr. Knapcellebatterier af f.eks. lithium er bedre til at holde strøm ved højt strømforbrug i det pågældende udstyr, og disse batterier benyttes i højere grad til ure, høreapparater osv.
Genopladelige batterier finder du med samme cylinderform som de alkaliske batterier, hvor indholdet i dem bare har en helt anden kemisk sammensætning. Man har udviklet meget på genopladelige batterier, og i dag er de en af de mest miljømæssigt forsvarlige løsninger, du kan vælge til dit apparat. De genopladelige batterier, du finder hos Biltema, har mulighed for mange genopladninger og holder strøm på næsten samme niveau som de alkaliske engangsbatterier. En af de nyeste men samtidig meget anvendte genopladelige batterier er Lithium-ion batterier, som du finder i alle smartphones samt andre typer af udstyr.
Hvad skal jeg være opmærksom på ved anvendelse af batterier?
Når du har brugt batterier, er det vigtigt at være opmærksom på sorteringen af dem. Batterier indeholder i mange tilfælde miljøskadelige stoffer, og de skal derfor sorteres for sig og afleveres enten på genbrugsen eller i en container specifikt til batterier.
Vigtigt at være opmærksom på ved genopladelige batterier er måden, du bruger og oplader dem på. Genopladelige batterier kan som oftest genoplades mellem 300-500 gange og nogle gange mere afhængigt af batteritypen. Hvis du skal have mest ud af dit genopladelige batteri, er det vigtigt at være opmærksom på, hvornår det skal genoplades, og hvor lang tid det må sidde fuldt opladet i en lader. På den måde kan du maksimere antallet af genopladninger, som batteriet kan holde til.
Ved den type genopladelige batterier, som du finder her hos Biltema, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor længe de sidder i laderen. Batterierne må som en hovedregel ikke sidde mere end 24 timer i en oplader tilsluttet strøm, imens de er fuldt opladede, da de kan tage skade af af strømtilførslen. Batterierne vil også kunne tage skade af opbevaring ved høje temperaturer, og bør derfor opbevares mørkt og køligt. Sammenlignet med andre batterityper skal man dog ikke tænke på at aflade og/eller oplade Biltemas batterier fuldt ud særlig ofte. Disse retningslinjer gælder for den type af batterier, der kaldes NiMH batterier, og det anbefales at læse brugsvejledningen for alle typer batterier, man køber, før man tager dem i brug.
Hvilke slags batterier bør jeg vælge?
I mange tilfælde er helt almindelige alkaliske batterier en udmærket løsning, hvis du på kort sigt mangler strøm i en mus, fjernbetjening eller andet. Den mest bæredygtige løsning og samtidig den billigste løsning på længere sigt er dog genopladelige batterier. Står du med et apparat, som f.eks. et høreapparat eller et kamera, så kan du med fordel orientere dig i brugsvejledningen. Der er ofte angivet hvilke slags batterier, som apparatet skal bruge, og det er samtidig meget vigtigt at sætte batterierne korrekt i apparatet, da du i værste fald kan opleve at batteriet eksploderer/brænder sammen, hvis det er forkert monteret.