Bliv en god havevander – Få 6 gode tips til vanding i haven

Den bedste havevander er uden tvivl himlens sluser – og det kan nogle gange føles som om, det regner meget i Danmark. Men i løbet af sommeren kan vi opleve, at det kan bliver knastørt og varmt. Og det er selvfølgelig i disse perioder, dine planter i haven har brug for din hjælp til at få den mængde vand de behøver.

Det giver dog ikke altid sig selv, hvordan du vander mest effektivt. Alt efter hvad du gror og hvilke planter du har i din have, så kræver de forskellig omsorg og vandmængde. I denne artikel vil vi ikke gå i dybden med specifikke planter, men vi vil give dig gode råd til forskellige måder at klare din havevanding på. Dermed vil du kunne spare penge og i sidste ende høste de grøntsager du gror, nyde blomsterne på terrassen eller forkæles med tomater i drivhuset.

Først og fremmest er det vigtigt at huske, at man ikke bare skal vande for at vande. Sørg for at vand ikke går til spilde og læs dig frem til hvor meget vand du skal give dine planter og grønt.

#1 Genbrug regnvand og nedbør med en regnvandsbeholder

Det er sagt før men vi siger det gerne igen. Det er en god idé at genbruge alt den dejlige regn vi får i Danmark ved at placere en regnvandsbeholder i haven. Så sæt en beholder op i haven til at opsamle alt det gratis vand som himlen beriger os med det meste af året. Vandregningen bliver dermed en smule mindre.

#2 Husk at du kun skal vande når det er nødvendigt

Husk kun at vande de planter som har brug for det. Det er nødvendigt at du ved hvilke planter, der kræver meget vand og hvilke der ikke gør. Så hav en plan klar for hvor du vander, og hvad du ikke vander. Dermed undgår du at bruge unødvendige mængder vand uden et formål. Tjek desuden med fingeren om jorden er fugtig eller ej. Virker jorden tør, så har din have brug for vand.

87053

#3 Vand grundigt når du er i gang

Når du er i gang så kan du lige så godt vande grundigt. Selvom bestemte områder i haven kan få meget vand, så skal du stadig vande i rigelige mængder. Dvs. at du ikke skal vande lidt af flere omgange, men i stedet vande meget færre gange.

#4 Vælg det rigtige tidspunkt at vande på

Om sommeren bør du overveje, hvornår du vander haven. Årsagen er, at om sommeren fordamper vandet når solen varmer jorden op. Det vil derfor være smart og mest effektivt at gøre det om morgenen eller om aftenen på de tidspunkter, hvor solen ikke varmer igennem.

Som tidligere nævnt skal du have en plan for hvad der skal vandes. Der er nemlig nogle områder i haven, hvor du ikke behøver at gå med vandkanden eller vandslangen så ofte som andre. Andre steder som i drivhuset er det selvfølgelig en nødvendighed for at planterne overlever – Så hav planen klar!

#5 Planlæg dine vandingsmetoder ordentligt

Hos Biltema finder du et stort udvalg af vandingsudstyr. Du finder lige så meget udstyr som der er måder at vande på i haven. Når du vander kan du få brug for en vandkande, en vandspreder/havevander med et vandingsur for at automatisere din vanding og drypslanger, hvis vil vande lidt og spare på vandet undervejs.

87052

Du finder desuden alt fra koblinger og sprøjtepistoler til masser af vandslanger og slangeoprullere som holder styr på din vandslange.
Uanset dit vandingsbehov så har vi en løsning til dig. Vandkanden er til dig som vander mindre arealer og ikke har så langt til vandhanen. Haveslangen virker godt til køkkenhaven og drivhuset og til at transportere vandet langt. Hvis du mangler 2 meter slange, skal du selvfølgelig have en vandkande i baghånden – den situation kender de fleste af os vel?
Igen bør du planlægge hvad du har brug for i din have, hvordan du vil vande og hvilke planter du har.

Er du på jagt efter et vandingssystem som passer sig selv, så skal du overveje et dråbevandingssystem hvor du kan justere hvor meget vand hver potteplante skal have.

#6 Overvej hvad og hvilke steder der har brug for vand

Der bliver temmelig varmt inde i drivhuset, så alt hvad du gror i drivhuset har brug for vand – ellers klarer planterne sig ikke særligt længe. Et drivhus er perfekt til at gro grøntsager som du kan få meget glæde af på middagsbordet – hvilket også kræver ekstra opmærksomhed undervejs.
Et andet sted som kræver meget fokus er, hvis du har anlagt en køkkenhave. Alt du gror her har også brug for vand.
Træer og buske kan sagtens komme igennem sommeren uden at skulle vandes. Men græsplænen som bliver gul og kedelig er mere hårdfør end du tror. Græsset kan godt klare sig uden vand i længere tid, så overvej om du vil bruge vand på den gule græsplæne. Det bliver højest sandsynligt grønt igen når regnen kommer.

Du kan selvfølgelig vælge planter, som ikke kræver særligt meget vand og du kan indrette haven, så du næsten ikke skal vande. Men så kommer der højest sandsynligt ikke grøntsager på bordet

Der er mange ting at overveje, når man vander. God forår/sommer og nyd tiden i haven!

Se alt til havevanding>>

 

Relaterede artikler

Bekæmp skadedyr i haven

Bekæmp skadedyr i haven

Der er mange produkter, midler og husmor-tricks til at holde skadedyrene på passende afstand fra din have. Her får du vores bedste tips!

Afslappende spa i haven

Afslappende spa i haven

Det er vigtigt at koble af og slappe af ordentligt. Gør det med et spabad hjemme i haven. Vi giver dig vores bedste spa-tips!

Trailer reservedele og trailer tilbehør – skift enkle trailerdele selv

Trailer reservedele og trailer tilbehør – skift enkle trailerdele selv

En trailer skal være sikker at køre med, og det er også nødvendigt at vedligeholde traileren.