Elkedel

Elkedlen blev opfundet for at få vand til at koge hurtigere og mere energieffektivt. De første modeller kom frem i slutningen af 1800-tallet. Varmt vand bruges der rigtigt meget af i køkkener, så elkedlen er på hårdt arbejde. Den skal være solid og hårdfør for at kunne holde til arbejdet med at koge op til flere liter vand om dagen. Find en elkedel som passer til dit behov hos Biltema - vi har rigtigt mange modeller.

Hvilken el-kedel?

El-kedlen ender tit med at stå fremme på køkkenbordet, fordi den ofte er i brug. Derfor kan det også være en idé at købe en elkedel, du godt gider kigge på. Om du er til krom, nostalgi, klar  eller en helt simpel, klassisk model er et spørgsmål om smag. Skal du jævnligt bruge bestemte mængder vand, kan det også være rart med en elkedel med tydelig niveauindikering. En ledningsfri kande gør det nemt at tage kedlen med hen til vandet, så gæster selv kan hælde tevand op. Her er det også godt med en kedel, der er nogenlunde godt isoleret, så man ikke brænder nallerne, hvis man kommer til at røre ved selve kedlen.

Automatisk sluk sikrer at kedlen ikke koger tør og udtageligt filter gør det nemmere at holde kedlen ren.
Skal der være varmt vand til hele familien, kan en stor kande være godt at have. Koger du derimod bare en kop tevand til dig selv, behøver du ikke at bruge bordplads til en stor elkedel og kan nøjes med en mindre model.

Hvor mange watt?

Som udgangspunkt går det hurtigere med at få vandet kogt, jo flere watt kedlen har at arbejde med. Skal du kun koge små mængder vand, har det dog mindre betydning.
Wattmængden har dog ikke den store betydning i forhold til den samlede mængde energi, der bruges på at varme vandet. Energimæssigt er elkedlen også en af de billigste måder at koge vand på og kan med fordel bruges til at varme vandet hurtigt op, når du skal have kogende vand til en gryde pasta eller ris.

Sådan virker en elkedel

En elkedel fungerer ved at der er et varmeelement i bunden af kedlen. Varmeelementet opvarmes elektrisk og er indkapslet, så det ikke kommer i direkte berøring med vandet, men blot varmer det via varmeoverføring. Som sådan er elkedlen er ret simpel opfindelse.
Afbryderen, der sørger for at elkedlen slukker automatisk er en termostatafbryder, der afbryder strømmen, når vandet når en vis varme. Den kan dog fejle, hvis man glemmer at lukke elkedlens låg - for så ledes dampen op og ude i stedet for ned til afbryderen. Derfor - og fordi det går hurtigere at få kogt vandet - bør du altid huske at lukke elkedlens låg.

Sådan afkalker du din elkedel

Din elkedel koger vandet hurtigere og holder længere, hvis du sørger for at afkalke den med jævne mellemrum. Meget af kalken kan børstes væk med en stiv opvaskebørste. Gør du det med jævne mellemrum, behøver du ikke at afkalke så tit. Så slipper du også for at få kalkstumper i kogevandet. Har kedlen fået hårde, tykke belægninger af kalk, der ikke kan gå væk med en almindelig opvaskebørste, er det på tide at afkalke. Du kan bruge eddikesyre, citronsyre eller særlig afkalker til elkedler og husholdningsapparater. Hvis din elkedel indeholder aluminium, bør du ikke bruge eddike, eddikesyre eller citronsyre. Husk at eddikesyre og citronsyre skal fortyndes i henhold til instruktionerne på flasken. Du skal også undgå at få eddikesyren på hænderne eller spilde den. Eddikesyre er en ret skrap syre og giver forbrændinger på huden og kan ødelægge overflader.

  •  Hæld vand i kedlen og lad vandet koge.
  • Hæld eddikesyre i - det får vandet til at bruse, men det er ikke farligt.
  • Lad vandet stå til det er holdt op med at bruse, og du kan se at kalken er opløst.
  • Tøm kedlen for eddikeblandingen.
  • Kog et hold rent vand for at sikre dig at  al eddiken er fjernet fra kedlen.
  • Husk at du kan genbruge eddikeblandingen til at afkalke andre områder eller køkkenudstyr.

Hvilken mad kan man lave med en elkedel?

Du bør ikke komme andet end vand i din elkedel - den er rigtigt svær at gøre ren efter andre typer madvarer. Derfor bør du kun bruge elkedlen til at lave mad, hvor du kan overhælde madvarerne med kogende vand, hvorefter de kan stå og lune færdige i en gryde eller beholder.

  • Nudler med grøntsager udskårne i stave
  • Havregrød - hæld kogende vand over gryn, lad stå og rør rundt et par gange - smag til med tørrede bær og nødder
  • Couscous med krydderier og grøntsager
  • Misosuppe med tørret tang og tofu
  • Posesupper og frysetørret mad - der jo netop er lavet til elkedlen og campingbrug
7 Søgeresultater