Kaffemaskine

Findes der noget bedre end en kop varm, nybrygget kaffe til morgenmad? Måske eftermiddagskaffen, som man kan sætte sig til rette med efter dagens dont - eller aftenkaffen med et aldrig så lille stykke kage til. Kaffe hører til både hverdag og fest i Danmark, og vi hører til dem, der drikker allermest faktisk - målt i kaffe pr. næse ligger vi på en 3. plads i kaffeforbrug. Kaffemaskinen er den mest udbredte bryggemetode og en af de nemmere måder at brygge en god kop kaffe på. Hos Biltema finder du enkle, pålidelige modeller.

Filterkaffemaskine

Den klassiske filterkaffemaskine står på køkkenbordet i rigtigt mange hjem og arbejdspladser. Den hyggelige lyd af kaffe, der brygger minder om at pausen er på vej. På filtermaskinen kan du variere kaffen gennem at vælge forskellige typer kaffebønner og eksperimentere med forholdet mellem vand og kaffemængde. Vores filterkaffemaskiner har ikke syv forskellige trin og tusind funktioner, men brygger en pålidelig god kop kaffe uden at koste det samme som en italiensk racerbil eller være så komplicerede at kun ingeniører kan bruge dem. Her finder du klassiske kaffemaskine med drypsikring, varmholdefunktion og automatisk slukning.

Vedligehold og afkalkning af kaffemaskine

Kaffemaskinens filterdel bør gøres ren med jævne mellemrum. Der kan sætte sig olier fra kaffebønnerne i filterholderen, og olierne kan blive harske og give kaffen en dårlig smag. Rens med varmt vand og bagepulver - og sørg for at skylle grundigt bagefter.
Selve kaffemaskinen skal afkalkes. Kalken kan påvirke smagen, både fordi kalken i sig selv kan komme i kaffen og fordi vandet kan få længere gennemløbstid, hvilket påvirker temperatur og hvilke smagsstoffer, der bliver trukket ud af kaffen. Bliver vandet for koldt, får du ikke de gode aromaer og kaffeolier med, mens længere gennemløbstid trækker bitterstoffer med.
Afkalk kaffemaskinen med eddikesyre, citronsyre eller afkalkningsmiddel til køkkenmaskiner - husk at blande i korrekt forhold. Kør kaffemaskinen giennem med 1-3 hold rent vand, så alle spor af afkalkeren er fjernet.

Hvilken kaffe er bedst til kaffemaskine?

Hvilken slags kaffe, du bedst kan lide er jo et spørgsmål om smag. Skal den være hårdtristet og kraftig, eller mere blød og frugtig? Eller måske skal det bare være kaffe, og den skal være sort, stærk og varm!  Uanset hvilken type kaffe du foretrækker, skal du vælge en kaffe der er ‘medium’ formalet. De groft formalede kaffebønner er bedst til stempelkanden, mens fine og ekstrafine er til mokkabryggere og espressomaskiner.

Opbevar kaffen lufttæt, køligt og mørkt. Kaffebønner begynder at ilte, straks de bliver malet, og jo længere og mere de ilter, jo mere smag mister de. Derfor maler mange rigtige kaffe-aficionados sine bønner selv. Du behøver dog ikke at have en smart kaffekværn derhjemme - de fleste større supermarkeder har en kaffekværn, hvor du kan hælde de hele bønner i og vælge formalingsgrad. Så er du sikker på at kaffebønnerne er så friskmalede som muligt.

Bruger du forkert formalet kaffe, bliver kaffens smag enten tynd, fordi vandet løber for hurtigt igennem og ikke når at få smagen trukket ud, eller bitter, fordi vandet løber for langsomt gennem kaffen og får trukket bitterstoffer med ud af kaffebønnerne.
Hvis kaffen skal være stærkere, skal du bruge mere kaffe, ikke ændre formalingsgrad eller gennemløbstid. 

Drikker du helst kaffen med masser af mælk og sukker, betyder selve bønnen knap så meget. Det kan være fint at holde sig til en almindelig mellemgod kvalitet, men de meget dyre kaffetyper er nok lidt spildt. De fine smagsnuancer forsvinder hurtigt i mælk og sukker. En for billig og bitter kaffe vil dog stadig smage bittert, selvom man hælder sukker og mælk i den.

6 tips til den gode kop filterkaffe

Filterbrygningen foregår ved at det opvarmede vand siver gennem de malede bønner. Her absorbere vandet olie og aromaer, før det passerer gennem filteret og ned i kanden.

  1. Brug friskt, koldt vand til kaffebrygning
  2. Er der meget kalk i vandet kan det påvirke kaffen. Neutralisér kalken med en anelse citronsyre eller brug kildevand.
  3. Brug friskkværnede bønner i ordentlig kvalitet
  4. Brug ca. 7 gram kaffe pr. kop på 1,5 dl - det er omkring 45 gram til en liter vand - prøv dig frem, til du finder den perfekte mængde.
  5. Vandet skal være mellem 92-96 grader varmt - endelig ikke kogende!
  6. Bryggetiden skal helst ligge på mellem 4-6 minutter

3 facts om kaffe

  • Kaffe har ry for at være usundt - men det er det faktisk ikke. Mellem 1-4 kopper om dagen er faktisk godt for helbredet. Forskerne har dog ikke fundet ud af om det er selve kaffen, eller den lille pause som følger med, der påvirker positivt.
  • Papirfiltre blev opfundet af tyske Melitta Benz i 1908.
  • Verdens dyreste kaffe er Kopi Luwak-kaffe. Kaffen kommer fra Indonesien. Desmerdyret spiser de bedste kaffebær, og selve bønnen passere uskadt gennem mave og tarm før den bliver samlet, renset og ristet.

 

2 Søgeresultater