Sådan springer du sikkert i trampolin

Sådan springer du sikkert i trampolin

Et sjovt, populært og effektivt tidsfordriv, som dog også kan blive en af de mest risikable sommerhobbyer! At springe i trampolin er, især for børn, en yndlingsaktivitet på varme forårs- og sommerdage. På trods af glæden går tingene nogle gange galt, og intensiteten i springene kan overraske. Ved hjælp af nogle enkle sikkerhedsanvisninger kan du nemt undgå at falde ned på jorden, forstuve anklen eller få andre skader. Herunder har vi samlet nogle instruktioner for at hjælpe hele familien med at fornøje sig sikkert med at springe i trampolin.

Når trampolinen benyttes korrekt er den et sikkert kort til sjove og aktive stunder på varme forårs- og sommerdage. Vi har samlet instruktioner til at hjælpe hele familien med at nyde at hoppe på trampolinen, på en sikker måde.

Vores trampoliner og tilbehør

1. Monter og placer trampolinen korrekt, og kontroller delenes tilstand

Når du monterer en ny trampolin eller en, der har været opbevaret adskilt i løbet af vinteren, skal du sørge for at gøre det i henhold til instruktionerne. Kontroller også, at alle dele af trampolinen er intakte eller i god stand, og at der ikke mangler dele.

Der skal altid være mindst 7,3 meter fri plads over trampolinen og mindst to meter fri plads omkring den, og der må ikke være forhindringer under den. Det er vigtigt, at underlaget er jævnt, men ikke hårdt.
Trampolinen er også tilbøjelig til at flytte sig eller endda kæntre, når det blæser, så det er vigtigt at forankre og fastgøre den solidt til jorden.

Læs altid de mere detaljerede instruktioner i betjeningsvejledningen, der følger med trampolinen.

2. Sikkerhedsnet og kantbeskytter er vigtige

Sikkerhedsnettet, der monteres omkring trampolinen, forhindrer, at den der springer, ikke falder ned på jorden af kraften fra springene, så han/hun kommer til skade. Selvfølgelig skal åbningen i sikkerhedsnettet lukkes, før man begynder at springe.

Trampolinens kantbeskyttelse

Springområdets kantbeskytter skærmer fjedrene mod fugt og snavs på fladen. Det forhindrer også, at fødderne på den, der springer, glider ind mellem fjedrene. Desuden dæmper den bløde kantbeskytter også stød.
Beskyttelsesanordninger som kantbeskytter og sikkerhedsnet er inkluderet, når du køber en ny trampolin. Du kan også købe dem separat for en billig penge, hvis de med tiden er blevet dårlige.

3. Kom rigtigt ind og ud gennem åbningen i sikkerhedsnettet

Det er vigtigt at huske, at du altid skal gå ind og ud gennem åbningen i trampolinens sikkerhedsnet. Forsøg ikke at klatre over sikkerhedsnettet, og spring ikke på trampolinen fra andre steder.
En stige, der sælges separat, gør det lettere at klatre op på trampolinen gennem åbningen i sikkerhedsnettet og at eller klatre ned, når du er færdig med at springe. Dermed reducerer du risikoen for unødvendige faldulykker.

4. Husk de grundlæggende regler

Husk også, at trampolinen kun er beregnet til spring. Man må ikke klatre i eller hænge på sikkerhedsnettet eller bevidst kaste sig mod det. Man må heller ikke gå under en trampolin, når en anden springer i den.
Spring altid i overensstemmelse med dine egne evner, og start med at lære enkle grundlæggende spring. Det er også godt at vide, hvordan man stopper et spring korrekt, hvis farten bliver alt for høj.
Man bør altid bære sokker eller være barfodet, når man springer i trampolin, og inden. Før man begynder at springe, er det også klogt at lægge alle overflødige genstande fra sig.

75759

5. Spring én ad gangen

Selv om det lyder kedeligt især i børns øren, må trampolinen kun bruges af én person ad gangen for at undgå ulykker. Små børn bliver ofte ivrige og vil gerne vise det ene trick efter det andet. Dermed bliver kollisioner uundgåelige, hvilket kan føre til ubehagelige konsekvenser.
Et tip er at lave en "springliste", som man følger, og at blive enige om, hvor længe hver enkelt må springe, før det er tid til at skifte. Brug f.eks. et æggeur, som børn nemt kan indstille og kontrollere selv. Den ene tager tid, den anden springer!

6. Kun i godt vejr

Efter regn er trampolinens overflade glat, hvilket udgør en ulykkesrisiko. Vent på, at trampolinen tørrer, og deltag i mellemtiden i andre indendørs eller udendørs lege. Når trampolinen ikke er i brug, bør den beskyttes, for eksempel med en presenning, så man kan begynde at springe tidligere efter regn.

7. Under opsyn af en voksen

Sidst men ikke mindst – trampolinen er ikke en babysitter!
Børn, der springer, skal altid overvåges af en voksen. På en smuk sommerdag kan man let være nødt til at tilbringe timer ved trampolinen. Hvis flere børn fra nabolaget skiftes til at springe i trampolinen, kan det være en god idé for forældrene at aftale, hvem der holder et vågent øje med børnene og hvornår.
Selvfølgelig skal den person, der fører tilsyn med børnene, sikre, at børnene lejlighedsvis også tager en pause og drikker et glas vand, da risikoen for ulykker øges, jo mere træt man bliver.

Tips! For at børn, der venter på deres tur til at springe, ikke skal kede sig, er et tip at arrangere andre former for beskæftigelse, såsom forskellige udendørs spil.

Hop sikkert gennem forår- og sommer!

Relaterede artikler

Sådan vedligeholder du din trampolin - for børnenes sikkerhed

Sådan vedligeholder du din trampolin - for børnenes sikkerhed

En trampolin som er vedligehold rigtigt, skænker familien sjov og aktivitet i flere år fremover. Her guider vi dig i hvordan du vedligeholder trampolinen.

En dag på stranden

En dag på stranden

En dag på stranden kan so vi alle ved være forskellig. Uanset hvad du kan lide at lave på stranden, har vi strandsagerne som gør dagen til en sommersuccess.

Guide til valg af den perfekte pool

Guide til valg af den perfekte pool

Pools findes i mange størrelser og varianter. Ved du ikke hvilken du skal købe? Læs vores guide her!