Mountainbikes til nytte og fornøjelse

Mountainbikes er sjov motion i alle aldre og giver mange muligheder for gode naturoplevelser og samvær på tværs af niveau og form. Med en allround mountainbike er du klar til eventyr i skoven, træning og pendling til jobbet. Biltema har flere forskellige rammestørrelser, farver og typer.

Hvad er en mountainbike?

En mountainbike (MTB) er beregnet til kørsel i terræn. Cyklen har et kraftigt stel med affjedring og lige styr, der gør det nemt at kontrollere cyklen. Dækkene er brede, groft mønstrede og mindre i diameter. Cyklerne har lav gearing, så du nemt kan cykle op ad meget stejle bakker.

Hvilken mountainbike skal jeg vælge?

Du skal vælge MTB efter din fysik og hvordan du vil bruge den. Med lidt udstyr kan du også bruge samme cykel til flere ting. Du kan sagtens bruge samme cykel sommer og vinter og nøjes med at skifte dæk. Dækstørrelsen har også stor betydning for din oplevelse af at køre:

Med 29’’  kommer du hurtigere frem, men vil miste lidt kontrol. 
27,5’’ er den gyldne mellemvej, der giver dig mulighed for at cykle både landevej og skov.
26’’ giver dig høj kontrol, men mindre fart, og er gode hvis du primært cykler ruter i skov.

Skal du også bruge din mountainbike udenfor skoven?
Vælg låsbar gaffel og opsæt, der er forberedt til skærme. Se efter allround-dæk og en all-terrain cykel, der egner sig til både skov og landevej. Måske kommer du ikke ud på de vildeste træningsruter og nedkørsler, men kan til gengæld vælge skovstien eller grusvejen, når du pendler til arbejde.

Sådan udregner du stelstørrelse på mountainbike

Vælg cykel efter din egen kropsstørrelse - husk at en mountainbike skal være lidt mindre i stellet end citybiken eller racercyklen.  Du regner først din stelstørrelse ud i centimeter, og derefter om til tommer.

Skridtlængde i cm x 0,56 = stel i cm.
Stelstørrelse i cm/2,54 = stelstørrelse i tommer.

Gear

Hvor mange gear har du egentlig brug for? Og hvilken slags gear? Mountainbikes er pr. definition født med udvendige gear. Det giver flere gear, lettere skift og et lettere gearsystem. Til gengæld kræver det mere vedligeholdelse. Det er vigtigt at rense, indstille og smøre gearene ofte - gerne efter hver træningstur og i hvert fald hvis du har været ude i mudder. Heldigvis kan du finde mange youtube-videoer med instruktioner om hvordan man gør. Antal gear afhænger i større grad af hvor stejle bakker du skal skalere, og ikke hvor høje de er. Derfor har du også brug for en del gear i Danmark.

Grej til din MTB

Du kan købe meget ekstraudstyr til mountainbikes. Det vigtigste er sikkerhedsudstyr. En hjelm, korrekte dæk og en godt vedligeholdt cykel er grundlæggende. Briller og handsker er også en god ide. Kører du lidt vildere ruter, vil knæ- og albuebeskyttere samt evt, rygbeskyttelse også kunne tage det værste i tilfælde af styrt. En cykelcomputer giver dig også mulighed for at beregne fart, afstand og ruter.

Mountainbike til dame

Mountainbikes er ikke opdelt i herre- og damecykler på samme måde som bycykler. Damestangen på bycykler opstod egentlig kun for at damerne skulle have plads til deres skørter og for at de ikke skulle svinge benet op over sadlen for at komme op på cyklen. Så ville man jo kunne få et glimt af damebenene under kjolen!

Heldigvis er vi mere moderne i dag. Mountainbiken ser ud som den gør, for at kunne fungere til brugen. Derfor kan man som kvinde sagtens bruge en ‘herre’ bike. Nogle kvinder vil måske sætte pris på en af de mindre og lettere modeller med lettere gearing. Desuden vil en del kvinder foretrække en damesaddel - her er der unægtelig anatomisk forskel. En damesaddel vil ofte være lidt bredere og med ekstra polstring for at give bedre komfort og højere stødabsorbering. Det er nemt at skifte sadlen ud, hvis du foretrækker en anden model. Du kan selvfølgelig også få komfortsadler og sadelovertræk hos Biltema.

Mountainbike til børn

Skal hele familien med ud i skoven? Så har Biltema også en mountainbike til børn fra 110-140 cm. Så snart dit barn cykler sikkert og har styr på fart, bremser og styring, kan de komme ud på lettere ruter. Mange børn bruger også cyklen som legetøj. Hvis I bor udenfor byen, kan det være dejligt med en cykel, der kan klare stier, grusveje og andre udfordringer.

 

22 Søgeresultater