Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Paraply

Paraplyen er en gammel og ret fantastisk opfindelse - den skærmer dig let mod vejrets rasen, hvis du er nødt til at begive dig ud i dårligt vejr - eller pludselig bliver fanget i regnen.
En paraply er uundværlig det danske regnfulde klima, hvor vi har nedbør i næsten halvdelen af årets dage både sommer og vinter.

En paraply er en mere elegant måde at beskytte sig mod regnvejret, når du er til fods. Skal du ud til et pænt arrangement, ser regntøj ikke specielt festligt ud. Om sommeren kan regntøj også blive for varmt og fugtigt at bevæge sig rundt i. Så kommer paraplyen til din redning. Og hvad er mere hyggeligt end at gå en regnvejrstur hånd i hånd under samme paraply i lunt sommerregn?

Hvilken model skal du vælge?

En paraply skal helst være bygget solidt af gode materialer for at kunne holde til at blive slået op og foldet sammen igen mange gange. På den anden side har de det også med at forsvinde - og så er det ærgerligt at have bruge alt for mange penge.
Der findes mange forskellige modeller at vælge mellem - det meste almindelige er taskeparaplyen og stok-paraplyen.

De fleste modeller er lavet af en stål- eller aluminiumsramme og eventuelt dekoreret med træ og detaljer i andre materialer. Selve skærmens stof er for det meste lavet af en form for vandtæt microfiber, der både er tyndt, let og stærkt.

Stok-paraplyen

Stok- eller herreparaplyen kan kun foldes sammen i skærmen, men ikke i stangen. Den er sædvanligvis så lang, at den også kan benyttes som stok. Denne type har ofte et krumt håndtag, der giver et bedre greb. Den kendes også som dørmands-paraplyen, da det afrundede greb gør det nemmere at vinkle den, så den beskytter en anden person, der skal eskorteres ind eller ud.

Den er ofte lavet af lidt kraftigere materialer med en større skærm, så den kan beskytte to personer samtidig. De allerstørste model betegnes ofte golf-paraplyer, og kan beskytte både golfspiller og -bag, hvis du bliver overrasket af regn midt på green’en.
Stok-modellen er ofte halvautomatisk og åbner sig ved et tryk på knappen. Dog skal den for det meste lukkes manuelt.

Taskeparaplyen

Taske- eller foldeparaplyen har en teleskopstang, så denkan foldes helt sammen og ligge i en taske. Sædvanligvis har den et lige håndtag, evt. med en lille knop for enden, så du kan bevare et godt greb. Taskemodellen har sædvanligvis ikke så stor skærm og en lidt spinklere konstruktion end de større versioner. Det vil også sige at den er knap så modstandsdygtig i blæsevejr. Til gengæld er den eminent i en det lette regnvejr og den bedste paraply er nu engang den, man faktisk har med. Den lille taskemodel fylder nærmest ingenting, og kan let komme med, når der er udsigt til regn. Taskemodellen kan være halv- eller helautomtisk. Denne helautomatiske kræver et tryk på knappen for at blive slået og, og folder sig sammen igen ved næste tryk.

Pas på din paraply

Paraplyen skal selvfølge helst kunne holde til lidt af hvert, men den holder væsentlig længere hvis du passer en smule på den.

  • Undgå at bruge den i meget kraftig blæst så vidt muligt - i de fleste tilfælde kan den alligevel ikke beskytte dig mod sideregn.
  • Lad den tørre, før du folder den sammen.
  • Fold den omhyggeligt ind og ud, så de bevægelige dele ikke tager skade.

Paraplyens historie

Paraplyer er blevet brugt i oldtiden i mange gamle civilisationer - i første omgang mest som parasol for at skygge mod solens skarpe stråler eller for at vise hvem der var magtfuld. Tit var det kun den herskende overklasse der havde lov til at benytte parasoller, som tjeneren skulle bære.  Modellen, der beskyttede mod regnvejr, kom først for alvor på mode i 1700-tallets Paris, efter man havde fundet ud af hvordan man kunne lave en konstruktion, der både var vandtæt, holdbar og kunne klappes sammen. Før da brugte de fleste tunge kapper som beskyttelse mod regnvejr. Den blev hurtigt en modeaccessory, hvor form kom før funktionalitet. Hos Biltema synes vi nu at en paraply helst skal fungere, selvom det heller ikke gør noget hvis den er pæn. Vores prisbillige modeller lever op til begge krav med et klassisk design.